Pinot Noir – underbart svår men ack så god

Fyra viner från fyra olika länder. Vad har de gemensamt? Jo, de är alla gjorda på druvan Pinot Noir.


Pinot Noir är en druva som man måste lära sig att älska. Görs vinerna fel så blir de sura, eländiga och tunna eller så blir de överkokta och överekade och plumpa. Men när de görs rätt så blir de otroligt underbara, mångfasetterade, komplext parfymerade och underbart  goda. Pinot Noir odlas i större delen av den vinodlande världen, men ingenstans blir de bättre (och dyrare) än i Bourgogne i Frankrike, även om man kan hitta både fantastiskt goda och dyra viner på andra ställen så som i USA eller på Nya Zeeland.

Här är fyra exempel från olika delar av världen (Frankrike, Nya Zeeland, Chile och USA).

2014 Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir Albert Bichot
Bourgogne / Frankrike / Albert Bichot / (750 ml) Nr 5470 / 115 kr / 3 p
Bärig, lite örtig och rödfruktig doft med inslag av lingon och fat. Smaken är frisk, syrlig och rätt lätt med röda bär, lingon, lakrits och lite fattoner. Torrt slut.

2014 Gardo & Morris Pinot Noir
Marlborough / Nya Zeeland / Starborough / (750 ml) Nr 6292 / 102 kr / 3 p
Doften bjuder på toner av röda bär, skogshallon och jordgubbar med inslag av lakrits och fat. Syrlig smak med lite sötaktiga toner av röda bär, lakrits och fat.

2016 Cono Sur Pinot Noir Organic 
Chile / Viña Cono Sur/ (750 ml) Nr 4641 / 97 kr / 3 p
Rödfruktig doft med inslag av sötlakrits, fat och en hit av gummislang. Smaken bjuder på röda bär, lakrits och fat med ett lite eldigt rätt långt slut.

2013 Noble Vines 667 Pinot Noir 
Kalifornien / USA / Noble Wines / (750 ml) Nr 6611 / 109 kr / 4 p, Fynd!
Fin, lite mustig doft av röda bär, jordgubbar, hallon, lakrits och fat. Smaken är balanserad trots alkoholen och bjuder på toner av hallon, mörka körsbär, choklad och fat.