Pizza al tonno & charmerande fyndmässigt vitt från Portugal

Att få till en bra pizza utan vare sig hemmabyggd pizzaugn eller sten fungerar alldeles utmärkt om du blott har koll på ett par detaljer. Här tillagar vi en favorit, pizza al tonno e cipolla, tonfisk och rödlök, och resultatet är fantastiskt gott! Och är det något vi lärt oss genom åren så är det att inte glömma bort de smakrika vita vinerna som fungerar förträffligt till pizza med skaldjur eller fisk. I våra glas, Ramos Elegant White från en av Portugals mest ansedda och hyllade vinmakare, João Portugal Ramos.


Så här gör du – recept för två pizzor

Hemligheten i en bra pizza sitter i detaljerna. Som en riktigt bra deg, en tomatsås med såväl syra som sötma, toppning och såklart en mozzarella av rang. Och så använder du givetvis färska örter och inte torkade.

Deg
1 pkt jäst
6 dl mjöl, mixa durum (tipo-00) och manitoba cream
2,5 dl vatten
Salt, olivolja

Tomatsås
1 burk konserverade tomater av bättre klass, gärna San Marzano
En skvätt vitt vin (det du kommer dricka)
Olivolja
Basilika, färsk
1 tsk socker
Salt, svartpeppar

Toppning
2 burkar tonfisk i olja av bättre sort
1 rödlök
2 tsk små kapris
3 paket mozzarella a 125 gram styck

Basilikablad

Gör så här

Börja med att sätta degen. Knepet för att få den lite så där lagom seg och för att kunna få botten tunn är att arbeta med ett bättre mjöl, som tipo-00. Ta nästan ett helt paket jäst när du blandar ut med fingervarmt vatten, salt och två-tre matskedar olivolja för då får degen en boost och jäser snabbare. Rör i mjölet och tillsätt eventuellt mer om så behövs. Låt vila med handduk över.

Börja göra tomatsåsen. Koka upp tomatburken med olivolja, snåla inte, salt, socker, peppar och riv ner en näve färsk basilika. Ha i en skvätt vitt vin och låt puttra samman under cirka 30 minuter under lock och tills du har en reducerad bas som inte är rinnig.

Toppningen kräver lite förberedelse för att du inte ska råka ut för en degig pizza. Låt mozzarella rinna av ordentligt och skiva upp den i slantar som du lägger på hushållspapper. Vänd slantarna så bägge sidor förlorar vätska. Skiva löken och bryt ut till ringar. Skiva inte för tunt. Öppna tonfisken och låt rinna av. Lägg på hushållspapper. Detsamma gör du med kaprisen.

Sätt ugnen på högsta effekt. Börja knåda ut två pizzabottnar när du ser att degen lyft. De brukar vara redo efter cirka en timmes jäsning. Självklart kan du förbereda detta i förväg och låta jäsa långsamt också. Mjöla arbetsytan och jobba ut pizzan med händerna, kavla inte. Det gör inget om pizzorna inte blir perfekt runda. Spara en något tjockare kant på pizzorna. Lägg på mjölad plåt och bre på din tomatsås. Lägg på lök och mozzarella, toppa med tonfisken och kapris. Ställ överst i ugnen och använd varmluftsfunktionen de sista minuterna. Pizzan behöver drygt 7 minuter och håll koll den sista tiden så den inte bränns även om kanterna gärna får vara lite sotade.

Låt vila ett par minuter när du tar ut den. Strö över basilika och börja dela första pizzan medan den andra åker in i ugnen.

Vinet

Ramos Elegant White, Portugal

Artikel 79034, 3000 ml, 12%, sockerhalt 0,3 g/100 ml, 205 kr

Här möts vi av en generös och ungdomlig doft där honungsslöjade tropiska frukter såsom mango och papaya backas upp av orange citrus och kryddaromatiska inslag. Fruktig smak med krämig textur där fernão pires-druvan visar upp sin karaktär medan arinto skänker fräschör i form av alert syra. Solig smak men ändå gulfruktigt stram och med citrusfräschör i det kryddigt rena avslutet. Ett charmant, rättframt och personligt vitt som vågar gå sin egen väg. Fynd dessutom beaktat priset vilket resulterar i full pott, 5 av 5 poäng!

Vinet & pizzan

Pizza och du tänker sannolikt direkt på något italienskt rött, men sanningen är att många gånger gör sig vita viner inte bara bättre, de höjer också fräschören i mötet. I det här fallet är det tonfisken, kaprisen och löken som gör valet av ett smakrikt vitt givet. Och Ramos fina fruktighet glänser till sältan i pizzan liksom till den smälta mozzarellan och den syrliga tomatsåsen.

Vinet finner du på Systembolaget HÄR >>