Pizza al tonno – som gjord för Soave!

Att få till en bra pizza utan hemmabyggd pizzaugn fungerar alldeles utmärkt om du blott har koll på ett par detaljer. Här tillagar vi en favorit, pizza al tonno e cipolla, tonfisk och rödlök, och resultatet är fantastiskt gott! Och är det något vi lärt oss genom åren så är det att dricka Soave till tonfiskpizzan. I våra glas, nyheten Corte Giacobbe.


Hemligheten i en bra pizza sitter i detaljerna. Som en riktigt bra deg, en tomatsås med såväl syra som sötma, toppning och såklart en mozzarella av rang. Och så använder du givetvis färska örter och inte torkade.

Recept

Ingredienser för 2 pizzor

Deg
1 pkt jäst
6 dl mjöl, mixa durum och manitoba cream
2,5 dl vatten
salt, olivolja

Tomatsås
1 burk konserverade tomater av bättre klass
en skvätt vitt vin (det du kommer dricka)
olivolja
färsk oregano
röd chili
salt, peppar

Toppning
2 burkar tonfisk i olja av bättre sort
1 rödlök
2 tsk små kapris
250-300 gram mozzarella, vi valde Zetas ekologiska
färsk oregano

Gör så här

Börja med att sätta degen. Knepet för att få den lite sådär lagom seg och för att kunna få botten tunn är att arbeta med durumvete. Vi blandar ungefär hälften durum med manitoba cream som har en suverän jäseffekt och gör sig perfekt till pizza. Ta nästan ett helt paket jäst när du blandar ut med fingervarmt vatten, salt och två-tre matskedar olivolja för då får degen en boost och jäser snabbare. Rör i mjölet och tillsätt eventuellt mer om så behövs. Låt vila med handduk över.

Börja göra tomatsåsen. Koka upp tomatburken med olivolja, snåla inte, salt, peppar och riv ner en näve oregano. Hacka även ner en bit chili för extra smak och dutta i lite av Soavevinet för fin syra. Låt puttra samman under 30-40 minuter under lock och tills du har en reducerad bas som inte är rinnig.

Toppningen kräver lite förberedelse för att du inte ska råka ut för en degig pizza. Låt mozzarella rinna av ordentligt och skiva upp den i slantar som du lägger på hushållspapper. Vänd slantarna så bägge sidor förlorar vätska. Skiva löken och bryt ut till ringar. Skiva inte för tunt. Öppna tonfisken och låt rinna av. Lägg på hushållspapper. Detsamma gör du med kaprisen.

Sätt ugnen på 250 C. Börja knåda ut två pizzabottnar när du ser att degen lyft rejält. De brukar vara redo efter cirka en timmes jäsning. Självklart kan du förbereda detta i förväg och låta jäsa långsamt också. Mjöla arbetsytan och jobba ut pizzan med händerna, kavla inte. Det gör inget om pizzorna inte blir perfekt runda. Spara en något tjockare kant på pizzorna. Lägg på mjölad plåt och bre på din tomatsås. Lägg på lök och mozzarella, toppa med tonfisken och kapris. Ställ överst i ugnen och använd varmluftsfunktionen. Pizzan behöver cirka 7 minuter och håll koll den sista tiden så den inte bränns även om kanterna gärna får vara lite sotade.

Låt vila ett par minuter när du tar ut den. Strö över oregano och börja dela första pizzan medan den andra åker in i ugnen.

Vinet

2019 Corte Giacobbe, Dal Cero, Soave, Italien

artikel nummer 6457, 2000 ml, 249 kr, 5 poäng (full pott!)
Slank och härligt uppfriskande Soave med päronsplitt, apelsinskal, mandel och vita blommor i frisk, aptitretande stil med färska päron, citrus och bra längd. Riktigt fin och seriös box på härliga garganega-druvan som växer sydöst om Gardasjön!

Vinet & pizzan
Skaldjur och fisk är som gjorda för Soave, det är vi nog flera som upptäckt, men just till tonfiskpizzan är den snudd på oöverträffad! Inte minst så älskar vinet sältan, tomaterna och ostens fetma och fruktigheten i vinet upplevs sötare fast vinet är knastertorrt. Allt blir så fräscht tillsammans och man vill ta stora klunkar av det svala vinet för kombinationen är oemotståndlig!

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>