Pizza med fyra ostar, champinjoner, torrsaltat bacon & en charmant orange pinot gris!

Att få till en bra pizza utan vare sig hemmabyggd pizzaugn eller sten fungerar hur bra som helst om du blott har koll på ett par detaljer. För hemligheten i en bra pizza sitter i detaljerna. Som en riktigt bra deg, en tomatsås med såväl syra som sötma, toppning och såklart bra ost. Här anpassar vi vår pizza till vinvalet, ett högst charmant orange vin på pinot gris och från Alsace. Pizzan? Fyra ostar med fokus på kittost. uppbackat av champinjoner och torrsaltat bacon!


Recept – ingredienser för 2 pizzor

Deg
1 pkt jäst
6 dl mjöl, vi använder tipo-00
2,5 dl vatten
salt, olivolja

Tomatsås
1 burk konserverade tomater av bättre klass, gärna körsbärstomater
En skvätt vitt vin
Olivolja
Färsk oregano
1 tsk socker
Salt, svartpeppar

Toppning
150 gram kittost
100 gram mozzarella
50 gram Parmesan
50 gram blåmögelost, vi valde Saint Agur
7–8 färska champinjoner
1 paket bättre bacon, vi valde ICA Selection Torrsaltat

Tillbehör

Finhackad vårlök
Tryffelolja

Så här gör du

Börja med att sätta degen. Knepet för att få den lite så där lagom seg och för att kunna få botten tunn är att arbeta med ett bättre mjöl, som tipo-00. Ta nästan ett helt paket jäst när du blandar ut med fingervarmt vatten, salt och två-tre matskedar olivolja för då får degen en boost och jäser snabbare. Rör i mjölet och tillsätt eventuellt mer om så behövs. Låt vila med handduk över.

Fortsätt med tomatsåsen. Koka upp tomatburken med olivolja, snåla inte, salt, socker, peppar och riv ner en näve oregano. Ha i en skvätt vitt vin och låt puttra samman under cirka 30 minuter under lock och tills du har en reducerad bas som inte är rinnig.

Förbered osten och ta bort kanterna på kittosten. Skiva upp mozzarellan och låt rinna av på hushållspapper. Riv parmesanosten, dela bacon på mitten och skiva svampen tunt.

Sätt ugnen på 275 C. Börja knåda ut två pizzabottnar när du ser att degen lyft rejält. De brukar vara redo efter cirka en timmes jäsning. Självklart kan du förbereda detta i förväg och låta jäsa långsamt också. Mjöla arbetsytan och jobba ut pizzan med händerna, kavla inte. Det gör inget om pizzorna inte blir perfekt runda. Spara en något tjockare kant på pizzorna. Lägg på mjölad plåt och bre på din tomatsås. Addera bacon och fördela ut osten på pizzorna. Avsluta med den skivade svampen.

Ställ överst i ugnen och använd gärna varmluftsfunktionen under andra halvan av tillagningen. Pizzan behöver cirka 7 minuter och håll koll den sista tiden så den inte bränns även om kanterna gärna får vara lätt sotade.

Låt vila ett par minuter när du tagit ut den. Strö över den tunt skivade vårlöken och servera. Bäst blir det om du gör pizzorna i omgångar.

Vinet

2020 Petite Orange Pinot Gris, Alsace, Frankrike

art.nr. 55206, 750 ml, 14%, 99 kr, 4 p
Alsace och pinot gris är en klassisk kombination och visst märks det att vinet haft en kortare kontakt med druvskalen. Doftmässigt så hittar vi aprikoser och kryddor, torkade frukter samt en lätt fuktig tobakshint. Smaken har viss rondör vilket är typiskt för druvan, kittlande fruktsyra och ett lätt tanninbett vilket ger vinet struktur tillsammans med den rätt fylliga kroppen. Avslutar skönt eldigt och kryddigt.

Vinet & pizzan
Pizza och du tänker sannolikt direkt på något italienskt rött, men sanningen är att många gånger gör sig vita viner inte bara bättre, de höjer också fräschören i mötet. I det här fallet är det ostarna som styrt vårt vinval, inte minst kittosten som är en fantastisk matchning till pinot gris och orange. Vinet hanterar pizzans sälta magnifikt, hittar en smakbrygga med svampen och får en skön krämighet av osten. En ljuvlig matchning och superenkelt att få till!