Porta Vista Brut – äntligen ett portugisiskt mousserande till Sverige!

Det har faktiskt förbryllat oss länge; varför är utbudet av portugisisk espumante nära nog obefintligt i vårt land trots att Portugal är en betydande producent av mousserande viner? Tack och lov blir det ändring på det nu i och med lanseringen av den härligt sommarcharmiga nyheten Porta Vista Brut!


Portugal är ett komplext vinland med en oerhört rik druvflora som man dessutom är, med rätta, väldigt stolt över. Här finns inget behov av att plantera välkända internationella sorter utan jobbet ges med gott samvete till de många högklassiga inhemska varianterna. En av dessa är fernão pires, en gammal grön druvsort som särskilt trivs i de varmare delarna av landet. Aromatisk, ofta med blommiga inslag och allehanda citrusfrukter i doft- och smakprofilen så är den framförallt populär att dricka ung, som torrt vitt eller bubbel. Och när du nu smakar Porta Vista Espumante så förstår du snabbt varför druvan är en av landets mest planterade!

Boxtoppen om Porta Vista Brut

Vilken doftcharmör vi har i glaset! Fruktigheten är skönt rättfram och expressiv och det bjuds persika, mango och limeskal i en livlig mix samtidigt som det finns ett vitblommigt drag över det hela. Likaså smaken är med i matchen i allra högsta grad med fin fruktrikedom, mogna citrusfrukter och stenfrukter inte minst, smeksam och generös mousse samt en bra täthet och kryddig längd som sitter kvar fint i eftersmaken. Att det dessutom är torrt i sitt anslag gör det bara än bättre. Äntligen finns det ett bubbel från Portugal på Systembolaget och Porta Vista har alla möjligheter till att bli en favorit inte bara i sommar utan även när mörkret åter faller på.

Betyg: 5 av 5 p. Full pott!

Porta Vista Brut är sprillans ny på Systembolaget och en flaska (75 cl, 12,5%) kostar 79 kronor och har artikelnummer 76123. Beställ den till din föredragna butik utan extra kostnad.

Till vinet HÄR >>>