Prego Grande – siciliansk charm i höstmörkret!

Ordet kooperativ kanske inte låter lika hett som liten hantverksproducent men faktum är att dagens sammanslagningar mellan vinbönder allt som oftast har gett många inte bara möjligheten att överleva men även att tillsammans excellera. Idag ser vi flertalet kooperativ världen över som producerar kvalitativa viner till ytterst sympatiska priser. Som Cantine Settesoli på sydvästra Sicilien, producenten bakom vårt dryckestips Prego Grande!


Cantine Settesoli kom till precis som många andra kooperativ, i eftermälet av andra världskriget när fattigdomen var betydande, utvandringen stor och det krävdes gemensamma åtgärder för att överleva som vinmakare. Idag, drygt 62 år efter bildandet, så är Settesoli flera tusen familjer vars vingårdar tillsammans bildar kooperativet. Och att man är ett med tiden visar inte minst det hållbarhetsarbete som läggs ner på allt från vingårdsarbetet till det kulturella arvet som vin ändå är för en italienare. Något som Cantine Settesoli också certifierats för av det italienska miljödepartementet.

Boxtoppen om Prego Grande från Cantine Settesoli

En blend på framförallt sicilianska druvan nero d’avola som här får uppbackning av internationellt mer välkända sorter såsom merlot, petit verdot och syrah. Ungdomligt driv i doftintrycket som spänner från färska hallon, körsbär och blommiga toner till söt lakrits och vanilj. Rättfram och tilltalande smakprofil med solvarma mörka skogsbär, kryddiga inslag samt smeksamma tanniner och där en touch av torkade inslag, russin och fikon, följer med i det rätt långa och torra avslutet. Ett charmigt och lättsamt vin från duktiga kooperativet Cantina Settesoli.

Betyg: 4 av 5 poäng

Ett vin som gillar höstens mustiga grytor, lasagne, hårdostar eller varför inte till din högrevsburgare! Bäst är det när serverat lätt kylt då frukten framhävs.

Prego Grande finns i vissa Systembolagsbutiker och till övriga beställer du artikeln utan extra kostnad. Vinet levereras i en trälåda. En flaska (1000 ml, 13,5%) kostar 99 kronor och har artikelnummer 75739.