Prohibition Zinfandel – en hyllning till USA:s alldeles egna druva!

Det är nu ett sekel sedan förbudstiden startade i USA och lagen klamrade sig kvar i hela 13 års tid, innan den avvecklades. Fast även om produktionen av alkoholhaltiga drycker förbjöds så fanns det vissa undantag som gjorde det möjligt att producera vin för den unga vinindustrin i Kalifornien. Kyrkan exempelvis, fick dispens. Prohibition Zinfandel är en hyllning till den inhemska druvan som vunnit sådan popularitet idag, samtidigt som vinet uppmärksammar just förbudstiden.


Idag vet vi att zinfandel, precis som den italienska primitivo, härstammar från kroatiska tungvrickaren crljenak kaštelanski och att druvan följde med de italienska emigranterna till det förlovade landet. Zinfandel har dock utvecklat sin egen stil under långt mer än seklet i USA, även om den genetiska uppsättningen visar dess släktskap med Kroatien.

Boxtoppen provar 2019 Prohibition Zinfandel från Kalifornien

Bussig zinfandel i rättfram stil där det bjuds skogsbär i form av björnbär och hallon som även blir till ett stänk drottningsylt. Lakrits, viol och örtighet kompletterar det solvarma doftintrycket. Smaken fortsätter i den generösa skolan med rik bärfruktighet, smeksamma tanniner och en citrusfrisk syra som lindar in vinets lilla sötma. Avslutar i bärsyltig och värmande stil, precis som det anstår en zin!

3,5 av 5 poäng!

Prohibition Zinfandel lanseras nu i en smidig box om 1500 ml (14%) och kompletterar den som redan finns på Systembolaget, trelitersvarianten. Vinet har artikelnummer 74299 och kostar 169 kronor. Du beställer hem Prohibition till din föredragna Systembolagsbutik.

Till Prohibition HÄR >>>