Puycheric Syrah Rosé kvar i topp

Listan över roséviner på flaska för max 75 kronor håller från i maj håller i stort sett ställningarna i juni. Några få viner har fallit ifrån på grund av årgångsbyte, och listan innehåller nu 23 viner.


2209 2014 Puycheric Syrah Rosé, FoncalieuDet vin jag fick flest glada tillrop för under förra sommaren var Puycheric från franska producenten Foncalieu, som jag rekommenderade i flera olika tidningar. Även i år är det Puycheric Syrah Rosé som är mitt förstahandsval när det gäller billiga flaskviner och också listans etta.

På andraplats hittar vi det fräscha superfyndet 2014 Jacob’s Creek Shiraz Rosé från australiensiska producenten Orlando och på tredjeplats ekologiska  2014 Via del Campo Rosado Tempranillo Bobal från Nordic Sea Winery. Båda vinerna håller bra klass och är fräscha och rena i stilen.

Det finns nästan trettio viner på listan över de lite billigare roséerna, så det är klokt att klicka sig igenom hela listan på Boxtoppen.se. Alla superfynden i juni hittar man dock på tio i topp.

Stilen på roséviner varierar stort. Det finns viner som är så bleka och har så mycket vitvinstoner att man tar dem som vitt vin. I andra änden av spektrumet finns de roséviner som är så mörka i färgen att de både ser och smakar som ett lätt rött vin. Gillar du roséviner – köp flera av superfynden på listan, smaka på dem och se skillnaden och fundera vilken stil du och dina vänner föredrar. Gemensam för alla roséviner är att de bör drickas unga.

>>Till listan