Ragu bolognese & sicilianskt rött i härligt mustigt möte!

En riktig ragu bolognese innehåller inga tomater, varken färska eller på burk, utan rätten får sin karaktär genom tomatpuré tillsammans med pancetta, buljong och rött vin. Vad gäller tillsatsen av grönsaker så håller vi oss konservativt till gul lök även om det ibland även finns varianter med stjälkselleri och morot. Till vår långkokta ragu serverar vi Chill Out Rosso, ett rött vin baserat på den unika sicilianska druvan nero d’Avola och det blir till ett härligt mustigt möte med maträtten!


Recept 4 personer

Svårighetsgrad: enkelt Tidsåtgång: 2 – 2 1/2 timmar

Ingredienser
500 gram bucatini eller tagliatelle
500 gram färs (optimalt är hälften fläsk, hälften kalv men blandfärs fungerar)
50 gram pancetta
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl tomatpuré (inte dubbelkoncentrerad)
2 dl rött vin (Chill Out Rosso, det du serverar till maten)
2-3 dl hönsbuljong
smör
parmesanost
salt, svartpeppar

Gör så här

Hacka lök och vitlök och stek i smör. Löken ska svettas, inte fräsas gyllene. Tillsätt pancettan som du hackat och stek ytterligare ett par minuter. Addera färsen som gärna fått tempereras så du inte slänger i den kall. Låt fräsa upp och mot slutet tillsätter du tomatpurén som får fräsa med. Häll på rött vin och lite buljong och låt puttra på svag effekt uppåt två timmar. Ragun får aldrig tappa vätska så ös med buljong vid behov. Salta och peppra efter behag, det är en rätt som behöver sälta för att pastan inte ska sluka allt.

Riv parmesanosten och koka upp saltat vatten till pastan. Vi väljer den tjockare spaghettisorten bucatini som fint suger upp sås men tagliatelle hör ofta till de klassiska serveringarna. Koka al dente, låt rinna av och häll i lite fin olivolja. Servera med en rejäl klick ragu på toppen och din färskrivna ost. Vi stekte även försiktigt upp några skivor pancetta som vi toppade med.

Vinet

2018 Chill Out Rosso

artikel 78827, 3000 ml, 13,5%, 219 kr, 4 av 5 p

Mörkbärigt, lätt ekfatskryddigt och skönt örtblommigt i den solvarma doften som backas upp av en läckert chokladig smak med silkiga tanniner, torkade frukter, fat och lakrits i en läskande och saftig stil som vinner på att serveras lätt kyld. Ursprungstypiskt och gott vin baserat på nero d’Avola och uppbackad av cabernet sauvignon och merlot!

Vinet & Maten

En klassisk ragu bolognese, oftast felaktigt översatt till spaghetti bolognese här på hemmaplan, hör till jordklotets mest fenomenala rätter. Den mustiga köttsmaken som under lång tid fått koka in med rött vin, buljong och tomatpuré gifter sig fenomenalt med den robusta känslan som Chill Out Rosso bjuder på och vinet hanterar smakrikedomen förträffligt. Vinets örtighet lyfter och det saftiga anslaget gör att man vill ta stora klunkar av det lätt kyla vinet till maten. Den lilla rondören i fruktigheten matchar dessutom rättens sälta där kontrast blir till harmoni.