Ramos Elegant White – ett fyndmässigt & högst personligt vitt från Portugal

Portugal besitter en druvrikedom som få länder kan matcha och det glädjer oss att man inte faller i fällan och går för mer namnkunniga sorter utan i stället tror och satsar på de högklassiga inhemska. Ramos Elegant White är ett sådant vin där vi får ta del av Portugals mångfald och det till ett fyndmässigt pris. I våra glas; 2021 Ramos Elegant White från vinregionen Tejo!


Ramos står för João Portugal Ramos, en av Portugals sedan många år främsta vinmakare. I Sverige blev vi varse om dennes skicklighet när hans röda Vila Santa tog de svenska konsumenterna med storm för många år sedan, ett vin som för övrigt än idag håller högsta kvalitet för mycket modest peng.

Den vita Ramos-boxen bjuder konsumenten på en resa i den portugisiska druvfloran  även om det främst är den aromatiska fernão pires som står för innehållet. Uppbackningen sker av arinto som står för syra samt mindre mängder tália och trincadeira das pratas. Fernão pires ser vi främst i regionerna kring Lissabon där den trivs i det varmare klimatet dock gärna med influenser från Atlanten. Stilen drar mot rikedom och tropiska inslag och det visar sig inte minst i boxen vi nu provar från João Portugal Ramos!

Boxtoppen provar Ramos Elegant White från Portugal

Här möts vi av en generös och ungdomlig doft där honungsslöjade tropiska frukter såsom mango och papaya backas upp av orange citrus och kryddaromatiska inslag. Fruktig smak med krämig textur där fernão pires-druvan visar upp sin karaktär medan arinto skänker fräschör i form av alert syra. Solig smak men ändå gulrfruktigt stram och med citrusfräschör i det kryddigt rena avslutet. Ett charmant, rättframt och personligt vitt som vågar gå sin egen väg. Fynd dessutom beaktat priset!

Boxtoppens betyg: 5 av 5 poäng!

Ramos Elegant White säljs nu i årgång 2021 och återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Du beställer boxen till din föredragna butik för uthämtning. Det vita vinet (3000 ml, 12%) har artikelnummer 79034 och kostar 205 kronor. Restsötman är 0,3 g/100 ml vilket innebär ett helt torrt vin.

Till Ramos HÄR >>>