Rawson’s Retreat klättrar och en fräsch nykomling på oktoberlistan

Hösten är här och Boxtoppen är inne på sin andra vecka som officiell sajt för er som vill köpa riktigt prisvärda viner både på box och flaska. Veckans första uppdaterade lista är den över de tio bästa torra röda boxvinerna under 250 kronor.


Terre de MistralKvar på förstaplatsen även i oktober är 2012 Côtes-du-Rhône Reserve från Pellerin i Rhônedalen. Ett djupt, rikt och fylligt vin med solmogen frukt, men med mer finess och elegans än många andra Côtes du Rhône-viner. Pellerin har funnits på Systembolaget i många år med många olika viner och nästan alla har gjort att jag tänker – Wow! så mycket smak per krona man får i Rhône och hos Pellerin.

Ny tvåa är 2013 Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet från South Eastern Australia. I september låg vinet trea, men i ett par provningar den senaste månaderna har 2013 Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet visat lite mer än den tidigare tvåan 2012 Cline Zinfandel. Båda vinerna är väl värda sina 85 poäng, men ett litet extra plus just nu till Rawson’s Retreat.

Högst placerade nykomlingen denna vecka är 2013 Mauro Primitivo på fjärdeplats. Detta charmiga, bäriga vin görs i Salento i Italien, men förfinas och tappas på det svenska vineriet Nordic Sea Winery i skånska Simrishamn. Lite extra imponerande är det att denna box för 199 kronor är med och kämpar om en topplacering på en lista med viner som får kosta upp till 50 kronor mer. Ett klockrent superfynd!

Näst högst placerade nykomling, på en femteplats, är 2013 Terre de Mistral från Les Vignerons d’Estezargues. Vinet är nytt på Systembolaget och lanserades i höstlanseringen i september. Även detta Rhône-vin imponerar stort.

Även sjätteplatsen går till en nykomling, eller snarare en ny årgång av ett vin som redan fanns på listan. Inte bara utseendet på boxen, utan även vinet inuti imponerar i 2013 Ramos Reserva. João Portugal Ramos är en av mina favoritproducenter av låg- och mellanprisviner och ni som gillar hans tidigare viner kommer att älska denna box.

>> Till listan