Rio Sordo – vingårdsbarbaresco från den strålande 2016-årgången!

Barbaresco, grannkommunen till Barolo, är precis som sin granne mästare på nebbiolo. Det är härifrån man finner druvans främsta uttryck och än mer av den varan får vi när det är tal om en så kallad cru, ett vingårdsläge, något som vi nu har i glasen – 2016 Enzo Bartoli Barbaresco Rio Sordo.


Enzo Bartoli-serien har nått stor framgång i Sverige med allt från roséviner, Barolo och Barbera d’Asti till bättre boxvin från Langhe. Nu har även två så kallade cru-viner lanserats, Barolo Bussia samt Barbaresco Rio Sordo där det är den senare som vi lägger fokus på här. Rio Sordo är ett vingårdsläge känt för sina lättillgängliga viner och den silkiga tanninstrukturen, något vi också noterar i den 2016 som nu är tillgänglig på Systembolaget.

Boxtoppen provar 2016 Enzo Bartoli Barbaresco Rio Sordo

Vi har en lavendelörtig Barbaresco i våra glas och från den strålande 2016-årgången. Förutom det blomörtiga finner vi även karamelliserade körsbär, söt nyponfrukt, bittermandel kryddiga ekfatstoner och lätt volatila drag. Smakprofilen visar upp en smekfull nebbiolo med fint sandiga tanniner, rödbärig frukt, torkade rosenblad och en förnimmelse av undervegetation; tänk höstlöv. Avslutet har viss eldighet och ett stänk citrus som fixar fräschören.

5 av 5 poäng – Full pott!

Dricker du vinet under höst och vinter så ge det gärna en vända i karaff i förväg och servera det i större kupor vid 16 C. Hör du till kategorin som uppskattar att lagra vin så har Rio Sordo definitivt några års potential i samlingen.

Enzo Bartoli Barbaresco Rio Sordo från producenten MGM S.r.l. har artikelnummer 53139 och en flaska (750 ml, 14%) kostar 249 kronor. Du beställer hem vinet till din föredragna systembolagsbutik.

Till vinet HÄR >