Risotto con asparagi, rosato & vår!

Sparrissäsongen är här och den signalerar onekligen vår, något vi gärna firar med en favoritrisotto med grön sparris. Risotton gör vi krämig och aningen mer rinnig vilket ökar fräschören och så toppar vi den med smörstekta sparrisknoppar, krasse och oxalis. Valet av vin därtill känns rätt självklart, italiensk rosato i form av 2021 Maggio från Piemonte!


Recept – 4 personer & serverat som förrätt

2,5 dl arborioris av god kvalitet
1,5 liter kycklingbuljong
1 dl vitt torrt vin
Schalottenlök, 2 små eller en större
Färsk grön sparris, ca 400 gram
Färskriven parmesan, ca 100 gram
1 msk citronsaft
Olivolja, havssalt, smör, svartpeppar

Garnering
Riven parmesan, krasse, oxalis

Tillvägagångssätt

Skär bort den grövre nedre delen på sparrisarna, cirka 3–4 centimeter. Behåll bitarna och fräs upp i lite olivolja. Häll på en liter vatten och kycklingbuljong. Låt puttra in så att sparrissmaken sätter sig i buljongen. Håll varm.

Smält smör i tjockbottnad kastrull och finhacka schalottenlökarna. Fräs upp löken i fettet men säkra att den enbart svettas, inte tar färg. Addera riset och fräs så att det blir blankt, inte brunt. Häll på vinet och låt reducera in. Fortsätt sedan att ösa i omgångar med buljongen. Risotton får aldrig fastna utan ska hel tiden arbeta på lägre temperatur och med vätska som inte ska vara kall när den öses över.

Under tiden delar du sparrisen i bitar men lägger knoppbitarna åt sidan. Övriga adderar du till risotton när det återstår 5–6 minuter av tillagningstiden. Själva risottoprocessen tar runt halvtimmen och tänk på att riset gärna får vara al dente. Det går åt mer buljong än man tror så säkerställ att du har tillräckligt samt spara lite till slutet om du vill göra risotton mer krämig och lättrörlig efter att osten rörts ner.

Stek upp sparrisknopparna i smör, de behöver inte mer än två-tre minuter. Salta och peppra. Vänd ner den rivna parmesanosten i risotton och rör om. Tillsätt citronsaft och smaka av sälta. Avsluta med ett par varv med pepparkvarnen.

Lägg upp risotton, toppa med sparrisknoppar och lite parmesan. Klipp över krasse och dekorera med oxalis om du kommer över det.

Vinet

2021 Maggio Rosato, Piemonte, Italien

Art.nr. 55854, 750 ml, 12,5%, 95 kr, 4/5 p
Maggio Rosato visar upp sig i en ungdomlig skrud med rödbärigt driv, blodapelsin och persikofruktiga toner som tillsammans med en blomaromatisk nyans ger ett ytterst inbjudande doftintryck. Smaken är läskande och stram på en och samma gång och den ljust rödbäriga rondören tillsammans med röd citrus och aptitretande skalbeska sätter i gång suget efter mat. Avslutet har ett stänk av tuttifrutti som piggar upp och accentuerar det ungdomligt livliga och fräscha intryck som denna rosé skänker.

Matchningen
Rosé har en fantastisk förmåga att jobba med råvaror som andra viner kan ha det lite tuffare med; sparris hör onekligen hit och det visar Maggio Rosato som får sparrisrisotton att blomma ut än mer men framför allt så känns rätten hela tiden superfräsch tack vare det rosa sällskapet.

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>