Röda boxar med viss fruktsötma: Periquita Reserva ny tvåa!

Italienska Raccolto Nero d’Avola Cabernet Sauvignon kammar hem förstaplatsen bland de röda boxvinerna i oktober månads uppdatering, men 2013, Periquita Reserva, som är nykomling på den här listan, kniper andraplatsen.


PeriquitaReservaBiBHöstkänslorna är här på riktigt. Inte dumt med en uppdatering av röda boxviner med viss fruktsötma!

På första plats sedan i september återfinner vi det sicilianska superfyndet 2014 Raccolto Nero d’Avola Cabernet Sauvignon från Nordic Sea Winery, ett fylligt och rikt vin med solmogen, söt frukt som passar bra till kött och maffiga pastarätter.

På andra plats hittar vi en nykomling på listan, men det är en gammal bekant. Röda portugisiska Periquita från José Maria da Fonseca har under alla år det funnits på Systembolaget varit ett mycket pålitligt och prisvärt vin. Det görs sedan några år i två varianter: Periquita Original och Periquita Reserva. Med nytt, lägre pris och ny årgång kniper 2013 Periquita Reserva på box andraplatsen bland röda boxar med viss fruktsötma. Perfekt till en grillad köttbit.

På tredje plats hittar vi nu italienska 2013 Rocca di Montemassi Sangiovese från Rocca di Montemassi. Drick till grillat och all italiensk mat som går ihop med rött vin.

Uppdateringen bjuder också på en nykomling, som går rakt in på femte plats. Portugisiska 2014 Ripanço Private Selection, från samma producent som Periquita, nämligen José Maria da Fonseca. Vinet är djupt, rikt och fylligt med lite fruktsötma och toner av bland annat körsbär, hallon och mineraler. Funkar finfint till det mesta, såväl till ljusare kött som till grytor.

Lite längre ned på listan men högre än förra årgången hittar vi nya årgången av Smart Dog Syrah från João Portugal Ramos. 2014 Smart Dog Syrah, som består av druvorna syra och trincadeira, är runt, rikt och bussigt och ett fynd.

Månadens omprovning står australiska fyndet 2013 Chill Out Dark & Generous Shiraz från Altia för.

Listan omfattar 34 viner. Av dem är tolv superfynd och arton stycken fynd. Sex av superfynden hittar ni på tio i topp, fyra på plats 11-20 och två längre ned. Det finns alltså god anledning av botanisera bland vinerna, som alla har aktuella bedömningar.

>>Till listan