Röda premiumlistan – 2013 Te Kairanga Pinot Noir ny tvåa

Premiumboxar kallar vi de boxviner som kostar över 250 kronor. Med skattehöjningen på alkohol och därmed sammanhängande prishöjningar får vinerna på denna lista med tiden lite sällskap av viner som tidigare hört till de andra röda listorna. Den stora nyheten på februaris uppdatering är dock nya viner på tio-i-topp!


Stadigt förankrad på första plats ligger utmärkta superfyndet McManis Petite Sirah från amerikanska kvalitetsproduventen Mc Manis Family Vineyards.

Ny tvåa är 2013 Te Kairanga Pinot Noir från Te Kairanga Wines, som med sin nya årgång blivit så mycket bättre att den klättrar 14 placeringar. Vinet är en modern, yppig pinot noir från ett av Nya Zeelands bästa vindistrikt.

På tredje plats återfinns den generösa och smakrika och riktigt ”rhôniga” 2013 Belleruche Côtes-du-Rhône från Chapoutier.

Ett speciellt omnämnande få också Monna Nera Toscana från Tenuta di Capezzana, som med sin nya tappning klättrar flera placeringar.

Boxtoppens idé är att alltid tillhandahålla aktuella provningsnoteringar. Viner, som var fräscha och fina när de lanserades, kan ha blivit gamla och trötta. Därför innebär våra månatliga uppdateringar också att boxar som blivit bedömda för länge sedan (6 månader) åker ut, för att eventuellt återkomma när vi provat om dem. Och finns de inte kvar att köpa finns de heller inte var på listan, förstå.

Kom ihåg att boxviner i regel smakar bättre ju fräschare tappning de har, och att såväl årgång som bäst-föredatum verkligen spelar roll.

>>Till listan