Röda viner under 70 kronor

Det tog bara en vecka från premiären av Boxtoppen till det att vi presenterar vår första nyhet. Nyheten är att Boxtoppen inte bara kommer att lista de bästa och mest prisvärda boxarna i olika kategorier, utan också de bästa och mest prisvärda vinerna på flaska. Första listan med de bästa och mest prisvärda flaskvinerna handlar om kategorin röda viner som kostar under 71 kronor.


Här kommer ni hitta pinfärska nyheter från när och fjärran, men också säkra kort på Systembolaget som ibland funnits med ända sedan starten 1955.

Etta på listan ligger 2013 The Wall Shiraz från Barwang. Vinet är mycket smakrikt och fylligt och kan mäta sig med dubbelt så dyra shiraz-viner. Vinet är en höstnyhet i Systembolagets ordinarie sortiment, som lanserades i september.

På plats nummer två ligger 2012 Corvina Veronese från Corte Giara. Corte Giara är ett samarbetsprojekt, som leds av Franco Allegrini, tillsammans med två stora kooperativ samt en privat producent i Veronaområdet. Projektet startades 1993 och fokus är att göra prisvärda, områdestypiska viner i låg- och medelprissegmenten. Vinet lanserades som sommarnyhet på Systembolaget, men passar nästan ännu bättre på bordet under trevliga höstmiddagar med mustiga grytor och svamp.

Som trea på listan hittar vi 2013 Mauro Primitivo Alberello från Nordic Sea Winery. Vinet lanserades på Systembolaget redan i juni 2000 och finns sedan många år på både box och flaska. I mitt tycke är Mauro ett av Systembolagets säkraste köp – mina betyg brukar pendla mellan fynd och superfynd. 2013 är ett klockrent superfynd. Även detta vin passar utmärkt bra till höstens många läckerheter.

Notera också att 2013 Mauro Primitivo Alberello och 2013 Campos de Luz Garnacha från Bodegas Esteban Martin är klart billigare än övriga viner på listan. Att 54-kronorsvinet 2013 Campos de Luz Garnacha tar en plats på listan där vinerna får kosta upp till 70 kronor är mycket imponerande!

>> Till listan

Campos de Luz.

Campos de Luz.