Rödbetshummus, rostade pumpakärnor, rökt pancetta & riesling

Våren närmar sig med stormsteg även om den temporärt tagit en paus. Med varmare temperaturer ändrar vi våra matvanor och vill såväl äta som dricka fräschare. Rieslingvinerna är för oss sommar i ett glas så när vi nu serverar Tareq Taylors version från tyska Rheingau blir det tillsammans med en ljuvlig rödbetshummus, rostade pumpakärnor, rökig pancetta och färsk koriander. Himmelriket för en riesling i den torrare skolan!


Recept – 4 personer

Detta är en rätt vi gärna serverar som en aptitretare, en fräsch förrätt, men med bröd och lite mer av allt så fungerar den även som en lunch. Dessutom lätt att förbereda och ta med sig på picknicken i vår och sommar.

400 gram kikärter
2 kokta rödbetor, skalade
50 gram finriven parmesanost
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
1 deciliter god olivolja
vitpeppar, salt
Rostade pumpakärnor
100 gram rökt pancetta
Koriander

Så här gör du

Låt kikärterna rinna av i sil och skölj dem. Lägg i en bunke tillsammans med klyftad rödbeta, parmesan, vinäger, spiskummin, lökpulver och olivolja. Är du osäker på mängden olja så kan du addera mer medan du stavmixar röran. Smaka av med färskriven vitpeppar och havssalt.

Torrosta pumpakärnor. Köp en påse naturella och använd hela på en gång då det är ett suveränt snack att ha framme. När kärnorna torrostats ett par minuter så häll på salt och en halv deciliter vatten. Nu absorberar kärnorna upp sältan så fortsätt rosta tills de är torra. det tar några minuter. Bränn aldrig kärnorna.

Stek upp pancettan. Vi köpte en hel bit då dessa ofta är bättre än tärnade. Stek i skivor och dela sedan i mindre bitar när den är knaprig och fettet smält ut. Lägg upp hummus på tallrikarna, gröp några mindre hål i den och häll i lite olivolja. Toppa med pumpakärnor, pancetta och färsk koriander.

Vin

Tareq Riesling, Rheingau, Tyskland

art.nr. 56304, 750 ml, 12%, sötma 0,6 g/100 ml, 139 kr, 5/5 poäng
Tareqs riesling bjuder på en ungdomligt spänstig doftprofil med stort fokus på fruktdrivet och där mogna saftiga päron, citrus och en hint av persika får sällskap av en diskret örtighet och ett rökigt inslag. Smaken är klassisk med markerad syra, balanserande stenfruktighet där gröna äpplen och paraguyo persika leder vägen tillsammans med lätt rökighet och en fin blommighet som man så ofta finner i en ung riesling. Avslutet är rent och torrt stramt men ändå inbjudande. Ett vin som kommer förgylla många vår- och sommarkvällar!

Matchningen
Här får vi en härlig kombination där rödbetshummusen bjuder på såväl sötma som sälta och där den rökta pancettan kompletterar tillsammans med de nötiga kärnorna. Vinets lilla rökighet finner omgående smakbryggan i det rökiga anslaget från pancettan och dryckens fruktdriv blir än mer påtagligt tillsammans med anrättningen. Och är det något vi lärt oss genom åren så är det hur fint riesling fungerar med färsk koriander. En strålande fräsch matchning!