Rödbetssallad med getost rullad i solrosfrön – Drostdy-Hofs Chardonnay-Viognier fulländar!

Primärrödbetans tid må vara förbi men du finner fortfarande fina svenska betor i affären och på dessa gör vi en härlig sallad med fransk getost som steks med solrosfrön. En perfekt förrätt och som med sin fräschör och lätthet får tankarna att vandra tillbaka till sommaren – precis som vinet vi serverar till, Drostdy-Hofs nya årgång av druvmixen chardonnay och viognier!


Recept
4 personer

Ingredienser

4 slantar fransk getost, 2-3 cm tjocka skivor
4 normalstora rödbetor
1 paket machésallad alternativt färska spenatblad
1 rödlök
100 gram edamame
Solrosfrön
Vit balsamvinäger
Salt, peppar

Så här gör du

Börja med att koka rödbetorna i saltat vatten men skala dem inte. Räkna med att koktiden ligger runt 25 minuter. Om du köpt getost i bit så skiva upp 4 slantar. Använd en vass kniv som du fuktar mellan varven så osten inte smulas sönder. Strö solrosfrön på en tallrik och lägg ner osten och tryck till. Vänd och upprepa så att varje slant är täckt med fröna.

Skala rödbetorna och kyl ner. När de är kalla så klyfta dem och lägg i en påse tillsammans med rödlöken som du skivat tunt i ringar. Häll i lite balsamvinäger, lite salt och peppar och knyt igen. Lägg i kylen en stund. Koka upp edamame enligt anvisning och låt svalna. Häll av vattnet från salladsbladen och se till att de inte är för fuktiga.

Stek upp ostslantarna. Bäst är de när du torrsteker så en teflon eller liknande är att föredra. Vänd ett par gånger för osten ska smälta inuti medan ytan med solrosfröna blir vacker gyllenbrun. Stek tills osten nästan börjar rinna ut lite.

Börja med att bottna serveringen med salladsbladen, lägg sedan över rödbetor och lök och toppa tallriken med ostslanten. Strö över lite edamame och några extra solrosfrön.

Vinet

2020 Drostdy-Hof Chardonnay Viognier

(art.nr. 15558, 3000 ml, 13%, 219 kr, 4,5 av 5 poäng)
En ny årgång gör sin entré och det är en bra sådan där bägge druvor får säga sitt i såväl doft som smak. Päronnyansen och det citrusaktiga tillskrivs chardonnay medan viognier säkerligen också har lite att säga till om när det kommer till inslaget av persika. Den läckra saftiga melonen är den däremot helt ansvarig för. Kort och gott; en fruktdriven och ungdomlig doft inbjudande presenterat. Smaken visar upp sydafrikansk generositet men ändå i en rätt stram skrud där citrusnyanserna och den fina syran skänker vinet ryggrad. Stenfruktigt och torrt avslut med bra längd gör detta till en riktigt bra matspelare!

Till maten
Rödbetssalladen med den nötiga och syrligt krämiga karaktären från getosten vill ha ett fruktdrivet vin utan fatbehandling och där gör sig Drostdy-Hof perfekt. Vinet möter dessutom upp den vita balsamvinägern strålande. Just känslan av fruktmognad som vinet utstrålar, trots att det är torrt, blir till ett skönt möte med de salta inslagen i salladen. En kontrast helt enkelt men i harmoniskt utförande.

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>