Rosé från Provence i topp

Dagens lista är en uppdatering av de bästa roséboxarna på Systembolaget. Vi har en alldeles ny etta och stora omflyttningar på listan.


Coteaux d'Aix en Provence Gassier 2014 2237

En ny etta, sex nykomlingar inklusive en ny årgång och sex nya tappningar – det är facit för uppdateringen av rosélistan i maj.

Ny på första plats är 2014 Coteaux d’Aix en Provence från Gassier i franska Provence. Vinet har något så ovanligt i ett rosévin som en fin mineralsälta och är för övrigt ungt och fräscht med silkig solmogen frukt.

På andra plats återfinner vi Vernissage rosé från Nordic Sea Winery och på tredje plats Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé från Mulderbosch Vineyards.

Bland de sex nykomlingarna finns en del gamla bekanta, som har kommit tillbaka efter omprovningar eller nya årgångar. Bland dem vill jag särskilt nämna fyran, 2014 Puycheric Syrah Rosé som i 2014 års tappning är ett superduperfynd med sina rena smaker och stänk av blodgrape. Ny på tio i topp är förutom ovan nämnda också sydafrikanska 2014 Cape Ink Rosé från Erasmus Wines.

Övriga nykomlingar hamnar utanför tio i topp, men är också trevliga. Totalt innehåller listan 18 viner, varav fem superfynd. Inga viner under 78 poäng finns på listorna.

Som vanligt för roséboxar gäller att vinerna ska vara så fräscha som möjligt och att tappningen ska vara så ny som möjligt. Det gör stor skillnad. Alla viner på listan har provats under 2015.

>>Till listan