Rosé – mer än bara sommardricka

Att hösten är här betyder inte att man måste sluta njuta av rosévin.


Foto: food2love4ever

Att hösten är här betyder inte att man måste sluta njuta av rosévin. Faktum är att rosévinet är ett utmärkt sällskap till många olika typer av mat, såsom halstrade skaldjur, matiga sallader och kycklingrätter. Låt sommarkänslan följa med in i höstköket och upptäck rosé som måltidsdryck.

Just de egenskaper som gör vin så bra till mat kan ibland stjälpa i stället för att hjälpa. Kraften i ett rött vin kan övermanna en elegantare maträtt och det vita vinets höga syra kan ibland sticka ut för mycket i mötet i med mildare smaker. I många fall kan matchningen i stället finnas på den lite förbisedda rosévinshyllan.

Adobe rosé är ett ekologiskt och KRAV-certifierat vin i lätt, frisk och bärig stil. Perfekt som aperitif året runt. Att vinet har snäppet högre fruktsötma och fyllighet än rosévinerna från Provence gör det också till ett utmärkt matvin.

Den vegetariska och hälsosamma matlagning som ligger i tiden öppnar upp för många härliga kombinationer. Matiga sallader med fetaost smakar gott med rosé liksom rätter baserade på rotfrukter, där rotfrukternas sötma och milda smaker gynnas av den friska men lena rosén.

Kyckling och rosé är också en given kombo som kan varieras i det oändliga. Varför inte säsongsanpassa menyn och servera fredagskycklingen med rotfruktspuré eller en frisk äppelcidersås? Den som föredrar sin caesarsallad med kyckling och bacon kan också hitta en lyckad matchning på den rosa avdelningen.

Adobe rosé BiB har i år varit med på många topplistor under året, både ”bästa boxarna”, ”bästa rosé” och ”bästa ekologiska vinerna” (Amelia, Expressen, Allt om Mat). – Glöm inte bort den bara för att höstmörkret sänker sig, säger produktchef Emelie Pehrsson på VCT Sweden.

Adobe rosé BiB
Art.nr: 6542
Pris: 209 kr (300 cl)
Druvor: 40% Syrah, 40% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot
Ursprung: Rapel Valley

Adobe Rosé bag-in-box är ett ekologiskt och KRAV-certifierat vin från det chilenska vinhuset Emiliana Organic Vineyards. Emilianas mål är att leverera högsta tänkbara kvalitet på sina viner med hjälp av ekologiska och biodynamiska jordbruksmetoder. Emiliana arbetar även aktivt med socialt ansvarstagande och baserar sitt arbete på två grundläggande principer; omsorg om miljön och respekt för sina anställda. Emiliana är övertygande om att man genom att arbeta med hållbara, ekologiska och biodynamiska jordbruksmetoder får friskare och mer produktiva vingårdar som i sin tur leder till en högre druvkvalitet och därmed bättre viner.