Roséboxar november 2014 – uppdaterad topplista

Att uppdatera en lista över roséboxar i november hade för ett par år sedan setts som en mycket märklig idé. Dels hade få konsumenter ett intresse för roséviner på vinterhalvåret, dels fanns det ytterst få bra boxar med rosévin före 2012. Men nu är det andra tider.


Rosélistan i oktober innehöll hela fem nya viner, men i november är det lugnare. En nykomling och en ny årgång är facit. Dessutom har jag provat ett par nya tappningar som konfirmerar eller något höjer mitt intryck av vinet.

Ohotad etta även i november är 2014 Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé från Mulderbosch Vineyards. Perfekt på buffébordet men fungerar också bra till julskinkan.

Även på andraplatsen är det oförändrat med 2013 Côtes de Provence Rosé Pierre & Paul från Domaines Pierre Chavin. Ett områdestypiskt, elegant rosévin med milda, mjuka frukt- och bärtoner. Jag har nyligen provat en ny tappning som var lika bra som den tidigare.

Trea är 2013 Puycheric Syrah Rosé från franska VdP d’Oc och producent är Foncalieu. Det här vinet var en av sommarens succéer och många som frågade mig om ett bra franskt rosévin fick rekommendationen Puycheric. Vinet finns både på box och flaska.

Enda nykomlingen på bland de tio främsta hittar vi på femte plats. Vinet är 2014 Foot of Africa Shiraz Cabernet Sauvignon Rosé från välkända sydafrikanska producenten Kleine Zalze. Ett friskt och rent vin med ungdomlig fräschör.

Den andra nykomlingen är en ny årgång av Casas Patronales Rosé Cabernet Sauvignon Merlot nu med årgång 2014. Förra månaden låg vinet strax utanför topp tio, men med friskheten i den nya årgången tar vinet ett kliv in på åttonde plats.

 

 

>>Till listan