Rosévin från Piemonte matchar svenska sommarsmaker

Lagom till perioden mellan hägg och syren lanserar Anora Luigi di Grasso Langhe Rosato. Ett rosévin skapat på den blå druvan nebbiolo från området Piemonte i nordvästra Italien. Med kort skalkontakt vid vinframställningen får man en frisk rosato.


Samtliga viner i Luigi di Grasso serien speglar vinregionen Piemonte. Bland kullarna skapas viner som eftertraktas av vinkännare från hela världen. Lagom till den svenska sommaren lanseras Luigi di Grasso Langhe Rosato. Vinet är gjort på nebbiolo, druvan bakom de erkända vinerna från Barolo och Barbaresco.

– Majoriteten av vinerna som görs på nebbiolo är röda kvalitetsviner och därför känns det extra roligt att lansera ett ambitiöst och högkvalitativt rosévin. Piemonte är känt för sin goda mat och inte minst för sina fina viner, som många anser vara landet bästa. Luigi di Grasso Langhe Rosato kommer från kullarna som ligger norr och söder om staden Alba, som även är känd för sin tryffel. Här är det ovanligt kalkrika jordar som ger lättare och friskare nebbiolo som gör sig perfekt som rosato, säger Anna Rönnlund, brand manager, på Anora.

Boxtoppen provar Luigi di Grasso Langhe Rosato

Luigi di Grasso är den svenska importörens eget varumärke där man söker Piemonte-regionens olika uttryck, som denna druvrena nebbiolo i rosa utförande. Vi har en rosé i ett stramare utförande, med syrliga rödbäriga toner, inte minst röda vinbär, lingon och hallon. Det kikar även fram ett rökigt anslag i doften tillsammans med torkade örter blodgrape. Smaken är stram, skalbesk och med fina rödbäriga toner som tillsammans med aprikos och örtiga nyanser backas upp av blodcitrus och pigg syra. En fräsch rosé som etsar sig kvar i eftersmaken.

Betyg: 4,5 av 5 poäng

Luigi di Grasso Langhe Rosato (2021)
Art nr:
56882
Pris: 139 kr
Alkohol: 13 %
Druvor: 100% Nebbiolo

En serie på fyra viner

Idag består serien av viner från Luigi di Grasso av fyra viner där Langhe Rosato är det senaste tillskottet. Det geografiska läget tillsammans med Piemontes terroir är det som präglar vinerna från Piemonte mest. Här skapas viner som tydligt berättar om sitt ursprung.

Vinerna från Luigi di Grasso finns i Systembolagets beställningssortiment.