Rough Day – fyndstämplad bulgarisk pinot noir

Bulgarien som vinland har egentligen alla förutsättningar för att slå på den svenska marknaden men av någon anledning har succén uteblivit. Med Rough Day, en pinot noir från norra Bulgarien kanske det ändras för här får vi en riktigt sympatisk och trivsam take på druvan och vi gillar det skarpt!


Åren efter murens fall, när östblocket upplöstes, så hade Bulgarien en period på Systembolaget när budgetvinerna nådde stor popularitet och känslan var att landet skulle ta snabba steg mot att etablera sig på den fria marknaden. Ändå blev det aldrig så utan Bulgarien försvann från radarn trots att vinerna hade potentialen. Nu när vi skriver 2022 så hoppas vi detta ändras och inte minst Rough Day från Dunavska Ravnina i norra Bulgarien får gärna leda vägen för här har vi en ytterst trivsam pinot noir som verkligen levererar med tanke på hur vansklig druvan kan vara – dessutom till en oerhört modest prislapp!

Boxtoppen provar 2020 Rough Day Pinot Noir från Bulgarien

Bulgarisk pinot noir i solvarm stil men utan att förlora druvans karaktäristiska syra och fräschör – för 89 kronor flaskan! Vem hade trott det? Det här är ett högst trivsamt vin i en mer omfamnande stil, mer örtigt nyanserad och med mogna körsbär, mörka jordgubbar och ett stänk hallon som lindas in fint i en stil som för tankarna mot Medelhavet. Smaken är floral och lättsam med kryddiga undertoner, rödbärigt anslag och silkiga tanniner, allt backat upp av en syra som minner om blodcitrus. Härligt positiv överraskning!

Betyg: Full pott, 5 av 5 poäng

Här har vi ett vin som lämpar sig ypperligt till de ljusare kötträtterna, gärna grillat kycklingbröst eller fläsk. Lätt kylt och i större kupa är serveringsrådet för maximalt utbyte.

Rough Day Pinot Noir återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Flaskan (750 ml, 13%) har artikelnummer 56698 och kostar 89 kronor. Vinet beställer du till din föredragna butik för uthämtning.

Till vinet HÄR >>>