Säljstart för Ingrid Marie – en cider på svenskarnas favoritäpple

Det är meteorologisk vår i Skåne och då blir längtan extra stor efter ett glas frisk, bubblig cider i solskenet. Lagom till vårvädret presenteras årets cidrar i Kiviks Musteris serie Våra finaste och den 1 mars lanseras en av dessa, Ingrid-Marie, på Systembolaget.


Våra finaste är Kiviks Musteris sortiment med hantverksmässigt gjorda äppelmuster och cidrar som tillverkas i små volymer och som säljs under begränsad tid. Efter lanseringen av äppelmusterna från höstens skörd är det nu cidrarnas tur att presenteras.

Sortimentet består av olika sorters cider som, antingen är gjorda på en utvald äppelsort, eller på äpplen från en specifik plats. Vissa äppelsorter gör sig extra bra i cider. Belle de Boskoop och Ingrid-Marie är några av guldkornen bland svenska äpplen och får därför vara huvudingredienser i Kiviks Musteris sortrena cidrar.

Faktorer som var äpplet odlas och hur jordmån, väder och vind ser ut just där sätter alla sin karaktär på äpplenas smak och är lika viktiga som äppelsorten i sig för att få fram cider med riktigt god smak och av hög kvalité. Därför har Kiviks Musteri även tagit fram platsspecifika cidrar från odlingar där äpplena mognar gynnsammast.

– Det som är utmärkande för årets cidrar är de har en ganska låg sötma och en frisk, framträdande syra som gör dem till ett väldigt bra komplement till mat. Givetvis passar de även bra att njuta av som de är, säger Carl Levinsson produktchef på Kiviks Musteri.

Ingrid-Marie 2021 5,5%, 27,5 cl.
Systembolaget: art nr 1064-03, 21 kr.
En trycktanksjäst, alkoholstark cider gjord på Ingrid-Marie, en av våra klassiska äppelsorter och en stor favorit i Sverige. Passar till fisk och skaldjur. Lanseras hos Systembolaget 1 mars.

Ingrid-Marie 2021 2,2%, 75 cl.
En trycktanksjäst, alkoholsvag cider gjord på Ingrid-Marie. Passar till lättare mat såsom kyckling, sallader eller enklare pastarätter. Säljs av Kiviks Musteris egna butiker.

Belle de Boskoop 2021 0,5%, 27,5 cl.
Systembolaget: artnr 1908, 21 kr.
En alkoholsvag cider gjord på Belle de Boskoop – tjockskalig,krovlig och hård, men under ytan döljer sig ett av Sveriges bästa cideräpplen. Passar till fräscha sallader och lättare rätter samt som mingeldryck och törstsläckare. Säljs av Kiviks Musteris egna butiker samt hos Systembolaget.

Svinaberga 2021 2,2%, 33 cl.
En alkoholsvag cider gjord på Aroma, Blenheim Orange, Greensleve och Holsteiner Cox från ekologiska odlingen Svinaberga. Passar till mustiga maträtter som inte räds att bli utmanade. Säljs av Kiviks Musteris egna butiker.