Salmaburgare, kryddig mangosalsa, avokadokräm & friterade risnudlar möter Kung Fu Riesling!

Visst tänker nog de flesta på nötkött när hamburgare kommer på tal men varför begränsa sig när det finns en uppsjö av fantastiskt goda varianter på temat. Här har vi valt salmalax som får agera själva burgaren och den får sällskap av en kryddhet mangosalsa och avokadokräm i ett briochebröd. Som sideorder har vi friterat risnudlar och till det serverar vi en dipp på sweet chili, soja och vitlök!


Recept – 4 personer

Ingredienser
4 salmalaxburgare
4 briochebröd
1 mango
1 rödlök
1 chili med hetta, chiliflakes om du inte har färsk
2 lime
2 avokado
1 dl gräddfil
1 msk vitvinsvinäger
Färsk koriander
1 paket risnudlar
2 dl sweet chili
1 vitlöksklyfta
Japansk soja
Salt, svartpeppar, neutral olja att fritera i

Tillval
Mangold i stället för salladsblad

Så här gör du

Börja med att förbereda salsan genom att finhacka mango, chili och rödlök. Mixa i en skål med saften från en lime, vitvinsvinäger, salt och peppar samt hacka ner en knippa färsk koriander. Ställ i kylen.

Stavmixa samman avokado och gräddfil samt saften från en lime till en slät massa. Salta och peppra. Ställ i kylen.

Blanda sweet chili, en finhackad vitlök och lite japansk soja i en skål.

Hetta upp neutral olja för friteringen. När värmen är uppe kan du bryta av en bit risnudel och se om de snabbt sväller upp. Bryt små knyten av nudlarna och lägg i oljan. De expanderar på nolltid så vänd snabbt och ta sedan upp innan de får färg. Lägg på papper och fortsätt fritera.

Rosta briochebröden och hetta upp en stekpanna med neutral olja. Stek salmalaxen max en minut på varje sida. Servera dina burgare med lite delade mangold på ena brödskivan, toppa med en klick avokadokräm och lägg på laxburgaren som du sedan kröner med en klick salsa och brödet. Ställ fram de friterade risnudlarna som dina ”fries” och sweet chili-dippen.

Vinet

2020 Kung Fu Girl Riesling från Washington State

(i halvflaska & magnumformat)

art.nr. 2690, 1500 ml (magnum, 12%) 295 kr alt. 375 ml (halvflaska) 75 kronor, 5 av 5 poäng – Full pott!
Vi har ett purungt vin i glasen och det yttrar sig på ett charmerande vis genom tropiska toner av ananas och litchie men även persika, päron och ett stänk lime kikar fram i den druvaromatiska doften. Smaken är stenfruktig i sitt anslag, framför allt saftiga päron och persika och har en diskret sötma som bärs upp av syran. Avslutet har den ungdomliga energin och avslutar rent och med limesyrlig fräschör.

Till maten
Kung Fu Riesling har inte bara lime och tropiska nyanser som möter vinet på ett utmärkt vis, det har även den lilla sötman som anstår en älskvärd riesling och det innebär att kryddhettan möts i maträtten. Somrigt fräscht!