Salsiccia i kryddig tomatsås, färsk gnocchi & Valpolicella Ripasso

Färsk salsiccia är ljuvligt gott och gör sig förträffligt i pastasåser. Här sätter vi vår egen på färska tomater, primörlök och grillad paprika, kokar upp den med vin och låter den puttra samman innan den får gifta sig med den stekta salsiccian. Till det färska gnocchi och en härligt passande Valpolicella Ripasso i form av Casalforte.


Ingredienser

4 personer

Färsk salsiccia, 1 paket, cirka 400 gram
Färsk gnocchi, 500 gram
Tomater, 6 normalstora, vi valde plommontomat
2 gula lökar, färska
Bladpersilja
Vitt vin, 1 dl
1 röd chili
1 grillad inlagd paprika
1 vitlöksklyfta
Havssalt, Svartpeppar, olivolja

Så här gör du

Hacka upp salsiccian grovt. Hacka tomaterna, löken och vitlöken. Fräs lök i olivolja så de blir glansiga. Addera tomaterna samt hackad paprika och fräs vidare en stund innan vinet hälls på. Salta och peppra samt ha i en näve hackad persilja. Låt såsen puttra samman under lock en stund innan du avlägsnar locket och låter såsen reduceras och bli lite tjockare.

Koka upp saltat vatten till gnocchin. Stek salsiccian i olivolja så att den får fin färg. Det räcker med ett par minuter. Häll på såsen och låt puttra samman några minuter. Servera med den nykokta gnocchin och bladpersilja på toppen.

Vin

2019 Casalforte Valpolicella Ripasso, Cantine Riondo, Italien

art.nr. 5352, 750 ml, 13,5%, 104 kr, 4,5/5 poäng
Årgång 2019 visar upp en fräschör som gör vinet än mer inbjudande och skärpt i nyanserna som drar mot blommiga och lavendeldoftande toner uppbackat av plommon, körsbär, stenkross och kryddiga fatinslag. Smaken är generös och fylld av intryck i en relativt fyllig stil där tanninerna får fint utrymme och skänker vinet texturen tillsammans med ren rödbärig frukt, bioäpplen och pigg syra. Den initiala upplevelsen är viss rondör men det skiftar snabbt fokus mot en torrare ripasso vilket vi uppskattar mycket; inte minst får vi ett betydligt mer matorienterat intryck av årgången. Avslutet är lätt fatkryddigt och med en lätt körsbärskärv kärna som agerar aptitretare.

Matchningen
Krydda, sälta, syra och mustiga smaker är precis vad Casalforte gillar och här blir vinets lilla sötma som är så typiskt för vinstilen perfekt med maten. Än mer harmoniskt och fräscht blir det när vinet serveras lätt kylt, runt 14 C.

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>