Sancerre Les Messieurs – seriöst & kvalitativt vitt som är perfekt när man vill dricka bra men mindre!

Gitton och inte minst firmans Sancerre Les Belles Dames gjorde sin debut på Systembolaget redan 1977 och 35 år senare så står flaskan där fortfarande, bättre än någonsin. Men Loireproducenten har fler strängar på sin lyra och det visas inte minst i den superba halvflaskan Sancerre Les Messieurs som vi nu har i våra glas. Ett seriöst och kvalitativt vitt som är perfekt när man vill dricka bra men mindre!


I det ständiga flödet av vin som når Systembolagets hyllor så är det lätt att glömma bort de tidlösa namnen, de som lyckas behålla sin position trots trender och ett överflöd av valmöjligheter. Dit hör firma Loire-firman Gitton som är intimt förknippat med skaldjursvinet Sancerre. Les Belles Dames kan vi med lätthet tilldela epitetet en klassiker och vinet lär ha passerat många vinvänners strupar genom åren. Producenten har dock en bredare portfölj av viner, med många buteljeringar värda att prova. Inte minst halvflaskan Les Messieurs från Sancerre, ett vin med ett totalt annorlunda uttryck än Les Belles Dames. Prova det till sommarens första skaldjurssallader!

Boxtoppen provar Gittons 2020 Sancerre Les Messieurs på halvflaska

Många är säkerligen bekanta med Gittons klassiker Les Belles Dames som sällar sig till de mest lojala i Systembolagets mångåriga sortiment. Les Messieurs, som vi nu har i glasen, är stöpt i producentens vinösa stil men uppvisar en stramare framtoning med mer fokus på växtläget. Vi gillar det skarpt, inte minst att vinet utstrålar ett mer burgundiskt uttryck med fästande mineralitet och stramare hållning. Såväl doft som smak tonar ner druvans aromatiska karaktär och det ger oss ett mer örtdrivet vin med grapefruktig skalbitterhet, fuktig jordmån och stenfruktigt anslag. Kanske inte överraskande men vinet tar sig ett mer elegant uttryck än man normalt förväntar sig av druvan och det annars så expressiva och det gör den här flaskan till en ytterst köpvärd sådan, perfekt att inleda en middag på tu man hand.

Betyg: En fullträff, 5 av 5 poäng!

När man vill dricka kvalitativt men blott mindre, ja då är detta den perfekta halvflaskan att ha hemma. Det finns ingen brådska heller med att korka upp då det är ett vin som kommer utvecklas under flera år. Vi serverar det gärna till vårens och sommarens skaldjurssallader, en Skagen eller blott som superb aperitif med laxsnittar.

Gittons Sancerre Les Messieurs säljs enbart i halvflaskeformatet och vinet återfinns i beställningssortimentet. Flaskan (375 ml, 14%) har artikelnummer 55109 och kostar 109 kronor. Genom ditt registrerade konto på Systembolagets hemsida så beställer du vinet till din föredragna butik för uthämtning.

Till Les Messieurs HÄR >>>