Santa Vittoria – bästa boxen vi provat i år!

Firma Giacomo Borgogno hör till de anrika i Piemonte och har lyft till nya höjder sedan ägarskiftet för 13 år sedan till familjen Farinetti. Investeringarna har varit betydande och med vinmakare Andrea Farinetti vid rodret så hör Borgogno återigen till regionens stora namn. Med den vetskapen så är det kanske inte så märkligt att den bästa box vi provat i år just kommer från Borgogno! I våra glas; 2019 Santa Vittoria.


Langhe Rosso ser vi alltmer av på Systembolaget och det är en vidare klassificering jämfört med de starkt avgränsade från samma område; som Barolo och Barbaresco exempelvis. Men det är också i många Langhe som du finner fynden, viner till rimlig peng och på de klassiska druvorna som nebbiolo och barbera.

I denna box blandar Farinetti ungefär lika delar av de två nämnda samt en mindre andel dolcetto. Nebbiolon lagras på större slavonska fat i 10 månader, barberan på mindre fat, så kallade barrique i ett halvår och dolcetto ser stål för maximal fräschör. Slutresultatet är det mest seriösa boxvin du kan tänka dig – Santa Vittoria Langhe Rosso!

Boxtoppen provar 2019 Santa Vittoria Langhe Rosso från Piemonte

Vi tar det direkt utan några omsvep; det här är högst sannolikt den bästa rödvinsbox vi provat i år och vi har provat en del! 2019 av Santa Vittoria från renommerade Giacomo Borgogno i Piemonte är en blend på de traditionella Langhe-sorterna nebbiolo, barbera och dolcetto och här visas det upp skärpt körsbärsfrukt som lindats in i örtiga och peppriga toner, violblommighet och ett stänk fatkryddighet. Det är transparent i sin rena doft och fortsätter på samma spår när vi provar vinet. Juicy och fylligt på samma gång som det är lättdrucket och karaktärsfullt, tanniner som biter ifrån och så en fin citrussyrlighet i det rödbäriga avslutet. Ska du köpa blott en box i år – se till att det blir denna.

5 av 5 möjliga poäng!

Santa Vittoria finns i mer än 160 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du hem vinet utan extra kostnad. En box (3000 ml, 13,5%, <0,3 g/100 ml) kostar 349 kronor och har artikelnummer 2008.

Till vinet HÄR >>>