Santa Vittoria – Systembolagets bästa rödvinsbox?

Firma Giacomo Borgogno hör till de anrika i Piemonte och har lyft till nya höjder sedan ägarskiftet för snart 15 år sedan till familjen Farinetti. Investeringarna har varit betydande och med vinmakare Andrea Farinetti vid rodret så hör Borgogno återigen till regionens stora namn. Med den vetskapen i bakhuvudet så är det kanske inte så märkligt att Santa Vittoria från firma Borgogno hör till Systembolagets absolut bästa rödvinsboxar!


Langhe Rosso ser vi alltmer av på Systembolaget och det är en vidare klassificering jämfört med de starkt avgränsade från samma område; som Barolo och Barbaresco exempelvis. Men det är också i många Langhe som du finner fynden, viner till rimlig peng och på de klassiska druvorna som nebbiolo och barbera.

I denna box blandar Farinetti ungefär lika delar av de två nämnda samt en mindre andel dolcetto. Nebbiolon lagras på större slavonska fat i 10 månader, barberan på mindre fat, så kallade barrique i ett halvår och dolcetto ser stål för maximal fräschör. Slutresultatet är det mest seriösa boxvin du kan tänka dig – Santa Vittoria Langhe Rosso!

Boxtoppen provar 2020 Santa Vittoria Langhe Rosso från Piemonte

En ny årgång av Santa Vittoria har landat och det är precis lika bra som företrädaren 2019. Blenden på de traditionella Langhe-sorterna nebbiolo, barbera och dolcetto gör sig fint tillsammans och visar upp plommon och mogna körsbär som lindas in i fatkryddiga toner, torkade örter, läder och tobak i klassisk stil. Det är ett vin med transparens i doften, tydligt ursprung och överraskande stort djup för ett boxvin. Smaken är generös och stram på samma gång, tanninerna jobbar i bakgrunden och skänker vinet struktur och lyfter fram den kryddiga körsbärsfrukten och fina syran som har ett blodcitrusaktigt fäste. Avslutet är torrt, bärfruktigt och skönt kvardröjande. Ska du köpa blott en rödvinsbox i år – se till att det blir denna.

Betyg: Full pott, 5 av 5 möjliga poäng!

Santa Vittoria finns i drygt 100 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du hem vinet utan extra kostnad. En box (3000 ml, 13,5%) kostar 349 kronor och har artikelnummer 2008. Restsötman understiger 0,3 g/100 ml vilket klassar det som helt torrt.

Till vinet HÄR >>>