Santedame – ekologisk Chianti Classico från världskända Ruffino!

Vår kärlek till Italien handlar väldigt mycket om landets fantastiska kök och tillika unika viner som är som gjorda för varandra. Inte minst har Toscana en alldeles speciell plats i mångas hjärtan, från det böljande landskapet med cypresser vajandes i vinden till medeltida städer och byar. Och Chianti såklart, detta underbara vin som liksom symboliserar Italien mer än något annat. I våra glas; ekologiska Santedame Chianti Classico!


Egendomen Santedame är belägen i klassisk Chianti-terroir, närmare bestämt i Castellina in Chianti, och den världskända producenten Ruffino förvärvade egendomen 1988. Den magra jorden här, fylld med sten och den skifferhaltiga galestro, sätter förutsättningarna för vingårdarna tillsammans med tydliga temperaturskillnader mellan natt och dag. Just den stora skillnaden i temperatur är en garant för fräschör i vinerna och den näringsfattiga jordmånen resulterar i små druvklasar med tjockare skal. Och det märks i det ekologiska 2018 Santedame Chianti Classico som vi nu provar, ett vin som visar upp sangiovese-druvans unika karaktär!

Boxtoppen om 2018 Santedame Chianti Classico

Mycket av det som vi älskar med sangiovese finner vi i denna charmiga tappning som har något robust och avskalat vilandes över sig. En del av förklaringen ligger i att vinet lagras i ståltankar och låter druvan skina, istället för att faten påverkar. Det toskanska landskapet med torkade örter, lavendel och rosmarin inte minst, markerar sin närvaro i doften och backas upp av tobaksfuktiga nyanser, mörka körsbär och en hint av violblommiga toner. Smakprofilen andas Chianti med kärnkärva körsbär, plommon, torkad örtbukett, violpastill och ett lätt lakritsinslag, allt inlindat i sangiovesedruvans fina syra och markerade men mogna tanniner. Ett ärligt och extremt matorienterat vin, perfekt till en bistecca alla Fiorentina!

Intryck: Toppbetyg, 5 av 5!

2018 Santedame Chianti Classico är ekologiskt och en flaska (75 cl, 14%) kostar 169 kronor på Systembolaget. Vinet som har artikelnummer 50138 kan du beställa till din föredragna Systembolagsbutik.

Till Systembolaget HÄR >>>