Schmetterling ny trea!

I decembers femte listuppdatering har turen kommit till vita boxar med viss fruktsötma, och här rör det på sig rejält: hela fyra nykomlingar på tio-i-topp.


På den här listan har det varit svårt för utmanarna att knuffa ned något vin från pallplatserna, bortsett från att Tenuta Sant’Antonio i november slog ut sin egen 2013 Monti Garbi Soave som listetta med årgång 2014 av samma vin. I december händer det dock grejer.

Kvar som etta på listan är 2014 Monti Garbi Soave från den duktiga soave- och amarone-producenten Tenuta Sant’Antonio – en av Systembolaget bästa boxar alla kategorier.

Tvåa även i december är allsidiga 2013 Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico.

På tredje plats placerar sig vår första nykomling 2013 Schmetterling Riesling, ett ungt och friskt vin, med både sötma och syra. Funkar allra bäst som pratvin, gärna med en bit ost.

Listans andra nykomling hittar vi på femte plats. 2013 Jeanneret Gewürztraminer Riesling från australiska Jeanneret Wines. Vinet smakar som om det kom från Alsace och funkar därmed bra till husmanskost eller en bit ost.

Ytterligare två nykomlingar kan presenteras: Tyska 2013 Königsmosel Riesling från Ewald Theod Drathen på nionde plats och australiska Opal Springs Chardonnay Viognier från Lyrup Wine Company på plats tio.

 Mad House Riesling har lämnat listan. Vinet återfinns numera på listan för vita torra viner, eftersom det har bytt årgång från 2013 till 2014 och på kuppen blivit torrt.

>> Hela listan