Semla & Diplomático Selección De Familia

Fettisdagen närmar sig med stormsteg och infaller i år tisdagen den 25 februari. Livets Goda bjuder här på en kalaskombi inför hur Fettisdagen bäst firas 2020!


I samarbete med Livets Goda

Det här behöver du (inspiration hämtad från Arla)
Ingredienser till bullen
2 dl 3-procentig mjölk
1/2 paket söt jäst, 25 gram
7-8 dl vetemjöl
1 ägg + 1 till pensling
1/2 tsk salt
1 msk krossad kardemumma
1 dl socker
100 gram smör

Till fyllningen
0,5 dl 3-procentig mjölk
75 gram Odense mandelmassa
1/2 del hackade mandlar
2 dl vispgrädde

Till dekoration
Florsocker
kanel

Gör så här
Värm mjölken till kroppstemperatur och smula jästen i en bunke. Låt den lösas upp av mjölken som du häller över. Addera ungefär hälften av mjölet och när du rört samman låt vila en stund. Därefter tillsätter du knappt tre deciliter mjöl, 1 ägg, den stötta kardemumman (mortla själv för bästa smak) och sockret. Rör om och arbeta sedan in det rumsvarma smöret i degen. Har du en köksmaskin så låt degen gå uppåt 10 minuter i denna. Annars arbeta med degklumpen med händerna den dubbla tiden. Jäs i 30 minuter under ren handduk.

Dela upp degen i 12 bullar som du formar släta. Låt jäsa uppåt två timmar på ett bakplåtspapper och under duk. Starta ugnen och sätt temperaturen på drygt 200 C. Pensla dina bullar med det uppvispade ägget och grädda uppåt 10 minuter i mitten av ugnen.

Låt svalna något innan du skär av ett litet lock på bullen. Gröp ur lite i varje bulle och blanda detta med ingredienserna till fyllningen, alltså mjölk, finriven mandelmassa samt de hackade mandlarna. Gör till en smet och fyll upp tomrummet du gröpt ur.

Vispa grädden fluffig, lägg på bullen och toppa med locket du skar av i början. Pudra med florsocker och blott lätt med lite kanel. Servera med nybryggt kaffe och en rom!

Diplomático Selección de Familia

(artikel 81345, 700 ml, 43%, 625 kr, 95 LGP)
Faten går igenom elegant men tydligt, särskilt bourbonfaten som ger den strama fräschören i denna rom. Bourbonkänslan, då åt ryehållet, ligger de facto och ruvar snyggt i bakgrunden genom hela resan. Sötman är skapad med finess och känsla vilket är detta destilleris slagord och trademark. Vi möter mörk chokladkola, vanilj, karamelliserat farinsocker i en körsbärhintad fruktighet med viss lakritskant liksom vissa tropiska fruktinslag. Gomkänslan är behagligt fyllig och det finns ett skönt småkryddigt sug i bettet som ger en silkig skärpa. De 12 åren i fat till sist, visar sig stolt i denna roms avslut där läcker piptobak avrundar i avslutet ytterst underfundigt. Det är en rik, jovialisk och ypperlig rom!

Till semlan
Diplomáticos mindre söta Selección de Familia, en kopp god kaffe och så då den hembakade semlan är ett rätt grymt möte. Mandeln lockar fram nötigheten i rommen som kontrar med skarpare edge och med den lilla kanelen på toppen så exploderar kryddigheten i gommen. Kaffet får allt att gifta sig. Men bäst av allt är just den fräscha känslan av att det aldrig blir för sött – vare sig i semla eller den formidabla Diplomáticon!