Serranolindad pilgrimsmussla & Castelfortes Prosecco – den perfekta starten på nyår!

Nyårsafton närmar sig och även om det kommer vara ett annorlunda avslut på året så är vi säkra på att en överväldigande majoritet tar tillfället i akt och njuter av kvällen med god mat och dryck samtidigt som det önskas ett bättre 2021. Något av det festligaste man kan bjuda på är denna aptitretare som är perfekt som start på kvällen – serranolindade pilgrimsmusslor. Förutom att vara supergoda är de dessutom lättlagade och går snabbt att fixa ihop. Till det vill vi ha prosecco. I våra glas; Castelfortes Prosecco Extra Dry!


Recept

4 personer

Ingredienser
4 pilgrimsmusslor, gärna lite större
50 gram Serrano
1-2 vårlök
Limesaft
Smör, salt, svartpeppar

Så här gör du

Om du köpt frysta pilgrimsmusslor så tina dem långsamt. Torka av, salta och peppra musslorna och linda sedan Serrano runt om sidorna. Du kan behöva dela eller vika skinkan. Avsluta med en tandpetare genom som håller samman. Finhacka vårlöken Värm upp smör och när hettan är där så steker du upp musslorna. Räkna med cirka två minuter på varje sida. Halvvägs in i stekningen så adderar du vårlöken som får svettas med sista minuterna. När dina musslor har fin färg och skinkan likaså så är de redo att serveras. Pressa lite lime över dem men inte för mycket.

Vinet

Castelforte Prosecco Extra Dry
art.nr. 7720, 11%, 75 cl, 89 kr, 4 av 5 poäng
Blommig och skönt päronfruktig prosecco men ändå i rätt stram framtoning där apelsin och nätmelon även kikar fram. Smaken uppvisar smeksamma bubblor som lindar in det stenfruktiga fint, citrussyrlighet skänker viss edge och nätmelonen står för det aromatiska inslaget. Avslutar fräscht och kooperativet Cantine Riondos prosecco upplevs torrare än de flesta i kategorin. En aptitretare!

Till pilgrimsmusslan
Tack vare den lägre sötman så gör sig denna prosecco förträffligt som start på en kväll och som aptitretare. Till pilgrimsmusslan som lindats in i krispig Serrano blir mötet lysande med den lufttorkade skinkans sälta, något som accentuerar fruktigheten i vinet och det hela blir till ett mycket lyckat möte som sätter nivån för kvällen!