Shawarma, amba & hummus i libabröd

Bli inte avskräckt av alla kryddor som ingår i själva kryddmixen till en shawarma för tro oss, när du väl inventerar ditt lager av örter och kryddor så har du nog trots allt en hel del av dem hemma. Smakerna tillsammans är gudomliga när vi steker upp vår tunt skivade bjärekyckling på bröstfilé, inte minst när de möts av den kryddiga och syrliga mangoröran, hummusen och de stekta grönsakerna. Till det, det mest mångsidiga vin vi känner till – Beaujolais Royal.


Receptinspiration hämtar vi från Nidal Kersh bok, Shakshuka – Jerusalems Kök.

Recept

Shawarma
1 blomkålshuvud
2 auberginer
800 gram bjäre bröstfilé alternativt lamm från bringa som du långkokt
olivolja
shawarmakrydda*
salt
Libabröd

*Shawarmakrydda är: bockhornsklöver (2 tsk), torkad ingefära (1 tsk), svartpeppar (1 tsk), kardemumma (1 tsk), kanel (1 tsk), paprikapulver (2 tsk), vitlökspulver (1 tsk), spiskummin (2 tsk) och torkad koriander (1 tsk). Dessa mixas samman till en kryddmix.

Dela blomkål i små buketter och stek upp dessa i stekpanna med olivolja. När de fått fin färg är de klara. Snåla inte med oljan.

Tärna aubergine och salta. När den tåras så steker du upp den i gott om olivolja. Ta från värmen när glansig och mjuk och låt torka av på hushållspapper.

Stek upp kycklingen eller låt gå i ugnen till nästan klar. Skiva upp den tunt. Blanda kyckling och 1 rågad matsked av shawarmakryddan och stek i panna tills gyllene. Använd olivolja.

Amba
2 pkt fryst mango
1 msk salt
neutral olja, cirka 1 dl
1 färsk chili med styrka
1 tsk gurkmeja
2 msk malen bockhornsklöver
1 tsk malda senapsfrön
1 dl ättika (12%)

Denna ljuvliga picklade mangoröra är ett måste till shawarma. Lägg mangon i skål med saltet över. Fräs upp hackad chili i oljan samt kryddorna. Hittar du inte bockhornsklöver så kan du hoppa den även om röran får en annan karaktär. Ha i mangon och fräs vidare och rör ofta. Avsluta med ättikan och låt sjuda en stund till. Stavmixa och låt svalna.

Hummus
1 förpackning kikärter
1 msk tahini
citronsaft
olivolja
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk spiskummin
salt
Vatten
Vinäger
Sumac

Skölj kikärter och lägg i en bunke, tillsätt salt, tahini, pressa ner citronsaft, ha i lite vinäger, spiskummin, vitlök och vatten. Stavmixa slät och häll i lite olivolja. Är röran för trög så mixa i ytterligare vatten. Toppa med sumac.

Duka upp med libabröd, kycklingen, blomkål, aubergine, amba och hummus samt bladpersilja och låt var och en rulla sin egen shawarma.

Vin

Beaujolais Royal

art.nr. 5408, 750 ml, 13%, 89 kr, (finns även som halvflaska med samma art.nr.)

5/5p – Full pott!

Uppsvinget vi sett klassikern Royal göra de senaste åren är noterbart och just den buteljering vi nu kan köpa är sannolikt den bästa vi provat. Här möts vi av en transparent rödbärig doft med blomaromatik, örter och viss citrus. Skumbananen är där men rejält nertonad. Smaken är läskande med fin krydda i den röda skogsbäriga frukten och syran är uppfriskande pigg och det hintas vaga tanniner i periferin. Även avslutet uppvisar viss längd. Drick vinet kallt för störst njutning, 14 C.

Mat & Dryck

Shawarma och Beaujolais Royal alltså. Ja, tanken var att finna ett vin som fann sig i att lira andrafiolen och låta kryddorna i anrättningen stå i centrum. Men likväl så fann Royal sin plats och skänker maten en extra fräschör och hanterar dessutom de lite hetare tonerna i maten ypperligt.