Sir Edward’s Smoky – en riktigt schysst vardagswhisky till ämabelt pris.

Rökighet. För många whiskyvänner är detta högst upp på listan av doft- och smakattribut i en skotsk whisky. Och det är lätt att förstå varför då de rökiga inslagen, rätt hanterat, skänker ett extra djup och komplexitet.


Men en ”peated” whisky är också ofta synonymt med Single Malt från Islay och prislappar därefter så därför är det extra kul att berätta om en blended som inte bara bjuder på röknyanserna; prislappen är dessutom ytterst anspråkslös.

Boxtoppen.se provar Sir Edward’s Smoky, en whisky som ingår i den franska gruppen La Martiniquaise-Bardinets portfölj. Den anrika romproducenten har också intressen i Skottland och just Sir Edward’s har blivit omåttligt populär i just Frankrike där den seglat in på Topp-10 listan över landets mest säljande blended whisky.

Vi förstår varför för Sir Edward’s har det som många uppskattar; en delikat rökighet som gifter sig fint med övriga intryck såsom frukten och den lilla blommigheten. Nu har whiskyn som lagras minst tre år på bourbonfat också nått Sverige och blir denna veckas tips från Boxtoppen!

Boxtoppen.se om Sir Edward’s Smoky
Smoky är en blend på grain- och maltwhisky och den är verkligen vad den heter. Men det blir aldrig för mycket av det goda utan balansen tillåts inta förarsätet. Tillsammans med de ungdomliga dragen av stenfrukter, främst päron men även en hint av körsbär kikar fram, så håller sig rökigheten till finsk lakritspastill och tjärpapp. Maltigheten tillåts vara med och även honung, kryddhylla och en viss blommighet finns med i doftspektrumet. Smaken är förtjänstfullt torr med en rakt på sak-känsla som vi uppskattar. Fruktigheten charmar och kryddigheten tillsammans med ett lätt körsbärskärvt inslag hänger fint med rökigheten. Avslutet bjuder på intryck av torkade örter, honung och försiktig rök och eftersmaken är behagligt kvardröjande. Ibland är det inte alls fel med en okomplicerad Smoky som levererar riktigt schysst vardagswhisky till ämabelt pris.

Betyg: 5/5!

Sir Edward´s Smoky
Nr 76558-01 (700 ml)
40% 239 kr
Skottland

Whiskyn kan ni beställa HÄR