Skaldjurens bästa tid är här – njut dem med en vit portugis i glasen!

Första tanken när vi doftar och smakar på nyheten Impressivo från Lissabon-regionen i Portugal är den av sommar och en önskan att detta hade kunnat inhandlas redan under årets varmaste månader. Men vid första klunken så inser vi ju att vinet faktiskt förlänger sommarkänslan här hemma och samtidigt har en förträfflig sparringpartner i kommande månaders högsäsong när det kommer till skaldjur. I glasen, en uttrycksfull och maritim vit portugis!


Om du besökt Lissabon så har du säkerligen stött på huvudstadens många fisk- och skaldjursrestauranger, kanske även beställt in en platå med havets läckerheter. Portugal är något av mästare på detta och mycket beror på Atlantens nerkylande effekt, inte ens på sommaren är det särskilt varmt i vattnet. Och fisk och skaldjur som simmat i kallt vatten smakar bäst, det vet ju vi nordbor!

Impressivo är som gjort för just fisk och skaldjur, gärna rätter som är så okonstlade som möjligt. En stor skål med färska räkor exempelvis! Varför inte prova?

Boxtoppen om portugisiska 2019 Impressivo

Regionen Lisboa hette förr Estremadura men då spanjorerna hade ett liknande namn på ett område nära gränsen så ändrade portugiserna till det nuvarande. Många av vinerna härifrån når inte längre än till just restaurangerna i Lissabon för de är stapelvara till havets kök. Här doftar det maritimt, nästan en touch av havsvindar, och det mixas med toner av persika, solmogen lime och aromatiska, lätt blommiga inslag. Smaken är lättsam med initial sälta, saftigt och aptitretande uttryck samt ungdomligt fräsig syra som lockar fram stenfrukterna. Avslutar rent och med citrussyrlighet i eftersmaken.

Boxtoppens betyg: 4 av 5 poäng

Impressivo kommer i en litersflaska (12,5%) med skruvkapsyl, har artikelnummer 72654 och kostar 79 kronor. Perfekt för dig som föredrar att ställa fram en flaska på bordet. Vinet beställer du till din föredragna Systembolagsbutik här >>>