Skön malbec från Sydamerikas främsta vinhus!

Sydamerikas främsta vinhus vågar vi nog påstå att Bodega Catena Zapata ändå är. Och man vilar inte på gamla lagrar utan blickar hela tiden framåt, vässar sina viner än mer oavsett om det är ikonvinerna eller familjeegendomens instegsversioner. Ett bevis på detta är firmans Alamos – en malbac som överlevererar för prislappen!


De främsta producenterna vet vad det handlar om. Att det vin som de flesta lär komma i kontakt med och köpa är de som kommer med en lägre prislapp. Därför gäller det att säkra att instegsvinet är riktigt bra, för att bygga sitt namn och renommé, för att locka till upptäcksfärder bland husets övriga viner. Hos Catena Zapata heter detta vin Alamos och visar varför producenten är så vass på just malbec.

Boxtoppen om 2017 Alamos Malbec
Vi möts av en härligt generös och omfamnande men ändå sval och stram doft där mörka skogsbär och körsbär leder vägen tillsammans med kryddiga toner och snyggt integrerade fat som skänker extra djup. Den ungdomliga smaken backas upp av tydliga tanniner som lindas in fint i fruktigheten där björnbär sticker ut och får uppbackning av örtiga nyanser och ett stänk lakrits. Generositeten blir aldrig dominant i och med den uppfriskande syran men också för att det här är en producent som vet hur en slipsten ska dra och får arbetat in en elegans i vinet. Alamos stannar även kvar fint i eftersmaken.

Betyg: 5/5

Alamos är ett perfekt grillvin tack vare sin fruktdrivna stil men också för att det finns struktur och tanniner. Drick det lätt svalt, runt 16 C, för största njutning! Vinet har artikelnummer 6670, kostar 99 kronor och finns i drygt 50 systembolagsbutiker. Till resten beställer du det utan extra kostnad >>