Smörstekt rågbröd toppat med avokado, sobrasada & bladpersilja i härligt möte med Karl Fredriks Rosé!

Rosésäsongen har startat och de ljust rosa vinerna får oss att associera till sommar och fräscha måltider. Det är också en vinstil som gärna får inleda en middag eller bjudning och till vår ljuvliga och lättlagade lilla aptitretarmacka på smörstekt danskt rågbröd som toppas med mogen avokado, mallorcansk bredbar sobrasada-korv och bladpersilja så plockar vi fram Karl Fredriks charmanta och klassiskt stöpta rosé från Frankrike för ett fulländat möte!


Ingredienser

4 personer

8 skivor danskt rågbröd med frön
150 gram sobrasada
4 mogna avokado
Bladpersilja
Smör
Olivolja, havssalt, svartpeppar, chiliflakes

Så här gör du

Börja med att skiva upp 8 rågbrödsskivor, cirka två centimeter tjocka Smält smör i panna och fräs brödet knaprigt på bägge sidor. Snåla inte med smöret. Låt torka av på hushållspapper innan du brer på av den mallorcanska korven sobrasada. Har du fått tag på en sobrasada som är rå så steker du upp den först innan du brer ut. Toppa varje macka med en halva skivad avokado, strö över havssalt, svartpeppar, chiliflakes och hackad bladpersilja. Toppa med att ringla lite olivolja över.

Vin

Karl Fredrik Rosé, Frankrike

art.nr. 56456, 750 ml, 11,5%, restsötma <0,3 g/100 ml, 109 kronor, 4 av 5 poäng
Vi har en sydfransk rosé i våra glas, baserat på klassiska druvsorter som grenache, cinsault och syrah. Doften är ungdomligt inbjudande med blomaromatiska toner, rödbäriga inslag, persika, stenkross och örtiga instick . Smaken är aptitretande torr och med fin syrlig rödbärig fruktighet, saftig persika och citrus som följer med till den rena och örtdrivna finalen. En rosé helt i vår stil.

Matchningen

Den lilla fetman i denna aptitretare; det smörstekta rågbrödet, avokadon och korven lockar fram det bästa i det torra rosévinet som står för rödbärig fräschör och fräsch syra. Vinet hanterar även rättens kryddighet förträffligt och att toppa mackan med bladpersilja lockar fram det örtiga i rosén. Som gjort för varandra!