Sotad pilgrimsmussla, fänkålskräm, ugnsrostad Coppa & Perfect Day!

Fänkål hör till kategorin grönsaker som är sanna vinvänner men som allt för sällan ändå får följa med hem i våra matkassar. Dags att ändra på detta med en ljuvlig förrätt där just fänkål spelar huvudfiolen, ackompanjerad av poppade fänkålsfrön, ugnsrostad Coppa, sikrom och så kronan på verket, en sotad pilgrimsmussla. Till det dricker vi Perfect Days fina vita från Veneto!


Recept – serverar 4 personer  

Ingredienser
1 fänkålshuvud, ca 400-500 gram1 vitlöksklyfta
1 dl grädde
2-3 msk smör
1 msk fänkålsfrön
4 skivor Coppa, kan bytas ut mot parmaskinka som du delar i mindre bitar
1 msk sikrom eller annan mild fiskrom
4 pilgrimsmusslor
1/2 dl olivolja
Salt, peppar

Så här gör du

Sätt ugnen på 250 C. Dela fänkålshuvudet i bitar. Hitta gärna ett med mycket blast då det är vackert att dekorera med och dessutom smakar det gott. Skiva vitlöksklyftan och mixa med fänkålen i en form. Salta och peppra samt droppa lite olja över. Rosta i ugnen, cirka en kvart eller tills fänkålen tagit gyllene färg. den får inte brännas så vänd gärna någon gång.

Låt den rostade fänkålen svalna innan du tillsätter smör och grädde och stavmixrar slät. När du fått till konsistensen så hacka gärna i lite av blasten. Krämen kommer vara aningen rinnig nu så låt den sila försiktig och spara vätskan som rinner ur. Det är inte så mycket men smaken är gudomlig och till denna tillsätter du fiskrommen. Smaka även av krämen om du är nöjd med sältan och pepprigheten.

Torrosta fänkålsfröna till de börjar avge ett ”popp”. Låt svalna och lägg fröna i en halv deciliter olivolja.

Sänk värmen på ugnen och rosta snabbt coppan eller om du köpt parmaskinka. Var uppmärksam för det går fort att få till chipskänslan.

Avsluta med att sota pilgrimsmusslorna på hög värme. Salta och peppra. Stek dem inte för långe utan bara någon minut på varje sida. Se till att de inte är kalla när du steker för då vätskar de sig.

Arrangera förrätten med fänkålskräm först, pilgrimsmussla på toppen, ringla lite av romsåsen runt, sedan fänkålsoljan och avsluta med det rostade chipset. Dekorera med lite av blasten.

Vinet

2020 Perfect Day Veneto Bianco, Italien

art.nr. 51096, 750 ml, 12,5%, 89 kr, 4,5/5 p
Den nya Perfect Day-vinet hämtar inspirationen från norra Italien och Veneto-regionen, världsberömt för sina Valpolicella-viner med Amarone i spetsen. Men det är också hem för ett av Italiens främsta vita viner, Soave, som baseras på den högkvalitativa druvsorten garganega. Just garganega är huvuddruvan i denna superfräscha nyhet och druvans omisskännliga karaktär gör sig omgående tillkänna i doften där det bjuds saftiga gråpäron, persika och vitblommiga nyanser samt pigga citrusinstick. Smaken är charmerande med örtiga nyanser, stenfruktiga toner, gröna äpplen och päron inte minst, samtidigt som en citrusskalssyrlighet bidrar till den aptitretande syran i vinet. Det är helt torrt, ungdomligt livfullt och utan tvekan ett högst trivsamt, charmerande och ursprungstydligt vin.

Vin & Mat
Vi älskar när mat och vin förstärker varandras egenskaper och det är precis det som sker här. Fänkålen lockar fram det örtiga i vinet och får fruktigheten att stramas åt, inte minst citruskänslan, vilket bara förhöjer dess förträfflighet till maträtten. Det är mycket men ändå milda smaker i anrättningen och vinets följsamhet plockar upp detta och gör kombinationen till en suverän aptitretare!

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>