Souvlaki, tzatziki & rostade potatisklyftor tillsammans med ett pepprigt rött!

Souvlakin associerar vi såklart till semestervistelserna i den grekiska övärlden, tzatzikin likaså. Det är sommar, vi äter ute och köttet tillagas över öppen eld. När vi nu lagar till det själva och längtar tillbaka till värmen så gör vi det med en sydafrikan i glasen – nya årgången av Drostdy-Hofs Roots där shiraz och merlot skapar såväl kryddighet och skönt bäriga nyanser som gör sig förträffligt till maten!


Recept
(6 personer)

Ingredienser
1 kg kycklingfilé
1 kg potatis
1 gurka
1 liter grekisk yoghurt
En knippa färsk oregano
En knippa färsk dill
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 citron
Vitvinsvinäger
olivolja, smör, salt, vitpeppar

Tillbehör
Grillspett
Eventuellt färsk chili

Så här gör du
Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Strö över salt och häll på vitvinsvinäger, 3-4 matskedar. Hacka ner en rejäl knippa dill och pressa i en eller två vitlöksklyftor. Dra med vitpepparkvarnen några varv innan du rör om. Mixa ner all grekisk yoghurt och häll in en god olivolja. Smaka av med lite citronsaft. Ställ i kylen. Smaka av efter 20 minuter så du känner hur sältan satt sig och avgör om mer behövs.

Dela kycklingen i lagom stora bitar. Lägg i en bunke och pressa över saften från resten av citronen. Pressa även i två vitlöksklyftor, en näve hackad oregano, salta och häll på lite olivolja. Blanda samman och låt stå i rumstemperatur så att vätskan arbetar in i köttet en halvtimme. Fukta träspetten genom att linda vått hushållspapper runt.

Ställ ugnen på 250 C. Dela potatisen i klyftor. Koka upp vatten i en kastrull med saltat vatten och lägg i klyftorna när vattnet kokar. Låt stanna i 3-4 minuter innan du häller av vattnet. Lägg en klick smör samt olja i en långpanna och ställ in i ugnen så att det smälter. Ta ut och lägg i potatisen, salta och rör om. Låt sedan gå på hög värme i ugnen 15-20 minuter innan du sänker till 200 C. Potatisen får bättre uppsugningsförmåga och saftighet genom att förkoka lätt.

Knäck cirka fem centimeter av spettet så att det får plats i en stekpanna. Trä kycklingen på spettet. Dela löken på mitten och sedan en gång till. Trä ett par lökbåtar på respektive spett mellan kycklingen. Värm upp olja och smör i stekpanna och stek spetten tills ytan är gyllene och köttsaften är ljus. Salta lätt. Bäst är att steka max 4 spett åt gången så det inte blir kokt istället. Behöver du hålla värmen på spetten så ställ i ugnen och sänk temperaturen till 125 C. När du stekt färdigt alla så servera med lite färsk oregano, riv lite peppar över och servera med potatisklyftorna och tzatzikin.
Gott till är att skiva chili tunt över.

Vinet

2019 Drostdy-Hof Roots Shiraz Merlot

(art.nr. 12038, 3000 ml, 13,5%, 199 kr, 4 av 5 poäng)
Drostdy-Hofs Roots i årgång 2019 låter shiraz-frukten skina och det doftar svartpepprigt, örtblommigt och ungdomligt rödbärigt med skogshallon i fronten. Den diskreta gräsnyansen tillskrivs medspelaren merlot. Den medelfylliga smaken är ung i sin struktur med peppriga toner, hallon, stjälkiga inslag och svag rökighet. Tanninerna håller sig i bakgrunden men finns där och skänker tillsammans med syran fräschör. En välgjord box för ringa slant!

Vinet & Maten
Rättens örtighet är precis vad vinet söker sig till och det blir till ett fint samspel där även det peppriga lockas fram i Roots. Särskilt när vinet serveras lätt kylt, runt 14 C, så lyfter matchningen och vinets fruktighet och fina fruktmognad gör sig förträffligt till rättens sälta och lilla krydda. En rätt och matchning som får en att drömma om sommaren!

Vinet finner man på Systembolaget här >>>