Spaghetti Vongole i ljuvligt möte med Ropiteaus Petit Chablis

En italiensk ikonmaträtt till en Chablis, funkar det? Ja, förlåt om vi svär i kyrkan men det maritima i Ropiteaus 2019 Petit Chablis visar att vi inte per automatik ska begränsa oss till att välja vin från samma land som maträtten. För kombinationen, samspelet mellan ett av de bästa vita boxvinerna på Systembolaget och vår version av klassikern Spaghetti Vongole, är fenomenalt och får vin och mat att lyfta tillsammans!


Det fanns en tid när vongole-musslan var fattigmansmat i Italien. De som inte hade råd att köpa fisk fick istället leta musslor vid stränderna men precis som med många andra idag högt ansedda rätter som startat längre ner i hierarkin, så flyttade spaghetti alle vongole in i finrummet. Rätten finns i många regioner i landet men alla har sin lilla twist. Vi har tillagat en norditaliensk variant på rätten och serverar den här som en förrätt.

Recept

Svårighetsgrad: enkelt Tillagningstid: 45 minuter inklusive rensning av musslor

Det här behöver vi för 4 personer

Ingredienser

500 gram vongolemusslor, färska eller frysta
2,5 dl vitt torrt vin
250-300 gram spaghetti
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 knippe bladpersilja
2-3 msk smör
citron
salt, peppar, olivolja

Gör så här

Börja med att putsa och skölja musslorna. Har du köpt frysta så behöver du inte gå genom denna process. Häll det vita vinet i en kastrull och koka upp. Lägg i musslorna, på med lock och låt koka i tre-fyra minuter. Sila spadet och lägg musslorna åt sidan ett tag. Hacka lök och vitlök fint och fräs upp i olivolja. Snåla inte med oljan. Löken ska inte brännas, bara svettas. Salta och peppra samt addera bladpersilja som du hackat upp. Häll över spadet men gör detta försiktigt så att du kan låta eventuell sand som funnits i musslorna stanna i botten av skålen.

Samtidigt som såsen nu ska reduceras in till cirka en tredjedel av mängden så börjar du att koka upp spaghettin al dente. När såsen är nere på önskad nivå så tillsätter du smöret och pressar lite citronsaft över. Smaka av så att du är nöjd med sältan. Tillsätt även lite extra hackad bladpersilja. Lägg tillbaka musslorna i såsen och rör om men låt det inte koka. När pastan är klar så häller du av vattnet och mixar den med sås och musslor och serverar genast, gärna med en bit bröd som tillbehör för du vill inte lämna en droppe av den gudomliga vinsåsen!

Vinet

2019 Petit Chablis Réserve från Ropiteau
(art.nr. 2150, 2000 ml, 12%, 369 kr, 5/5 p)
Bourgognefirman Ropiteaus Petit Chablis har precis landat i årgång 2019 och det är ett kvalitativt vin, ett som lyfter sig ur mängden av lådviner och levererar klassisk chardonnay i den friska, stenfruktiga och citruspigga Chablis-stilen. Maritima inslag, örtagård och citronzestig smak med omisskännlig torrhet, fräschör och svalhet där skalstrama grapefruktstoner i den rena eftersmaken sätter igång aptiten. Chablis helt enkelt!

Vinet & Maten
Ropiteaus Petit Chablis är ett väldigt följsamt vin, ett vitt som har gott om karaktär men inte ställer sig i centrum. Och det är just precis detta som gör det så förträffligt till en elegant musselpasta där vin och mat möts i en perfekt kombination. Maten gör vinet bättre, vinet gör maten bättre. Det maritima i denna ungdomliga Chablis fångar upp musslorna och vinreduktionen med den söta löken, vitlöken och det örtiga från bladpersiljan förstärker det rent fruktiga i vinet. Harmoni och balans helt enkelt!

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>