Spaghetti Vongole – som gjort för en garganega!

Det fanns en tid när vongole-musslan var fattigmansmat i Italien. De som inte hade råd att köpa fisk fick i stället leta musslor vid stränderna men precis som med många andra idag högt ansedda rätter som startat längre ner i hierarkin, så flyttade spaghetti alle vongole in i finrummet. Rätten finns i många regioner i landet men alla har sin lilla twist. Oftast pratas det om ’bianco o rosso’. Vit eller röd och då handlar det om med eller utan tomat. Vi har tillagat en norditaliensk variant på rätten och serverar den här tillsammans med ett vin på en av landets främsta gröna druvor, garganega. I våra glas; Perfect Day Veneto Bianco!


Recept

Svårighetsgrad: enkelt Tillagningstid: 45 minuter inklusive rensning av musslor

Det här behövs till 4 serveringar

Ingredienser

Cirka ½ kg vongolemusslor, färska eller frysta
2,5 dl vitt torrt vin
250-300 gram spaghetti, vi valde bucatini
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 rejäl knippe bladpersilja
2-3 msk smör
2-3 msk grädde
citron
salt, peppar, olivolja

Gör så här

Börja med att putsa och skölja musslorna. Har du köpt frysta så behöver du inte gå genom denna process. Häll det vita vinet i en kastrull och koka upp. Lägg i musslorna, på med lock och låt koka i tre-fyra minuter. Sila spadet och lägg musslorna åt sidan ett tag. Hacka lök och vitlök fint och fräs upp i olivolja. Snåla inte med oljan. Löken ska inte brännas, bara svettas. Salta och peppra samt addera bladpersilja som du hackat upp. Häll över spadet men gör detta försiktigt så att du kan låta eventuell sand som funnits i musslorna stanna i botten av skålen.

Samtidigt som såsen nu ska reduceras in till cirka en tredjedel av mängden så börjar du att koka upp spaghettin al dente. Tillsätt nu grädden till såsen. När såsen är nere på önskad nivå så tillsätter du smöret och pressar lite citronsaft över. Smaka av så att du är nöjd med sältan. Pastarätter behöver ofta en del salt. Tillsätt även lite extra hackad bladpersilja. Lägg tillbaka musslorna i såsen och rör om men låt det inte koka. När pastan är klar så häller du av vattnet och mixar den med sås och musslor och serverar genast, gärna med en bit bröd som tillbehör för du vill inte lämna en droppe av den gudomliga vinsåsen!

Vinet

2020 Perfect Day Veneto Bianco från Italien

art.nr. 51099, 3000 ml, 12,5%, 239 kr, 4,5 av 5 p

Den nya Perfect Day-boxen hämtar inspirationen från norra Italien och Veneto-regionen, världsberömt för sina Valpolicellaviner med Amarone i spetsen. Men det är också hem för ett av Italiens främsta vita viner, Soave, som baseras på den högkvalitativa druvsorten garganega. Just garganega är huvuddruvan i denna box och druvans omisskännliga karaktär gör sig omgående tillkänna i doften där det bjuds saftiga gråpäron, persika och vitblommiga nyanser samt pigga citrusinstick. Smaken är charmerande med stenfruktiga toner, gröna äpplen och päron inte minst, samtidigt som en citrusskalssyrlighet bidrar till den aptitretande syran i vinet. Det är helt torrt, ungdomligt livfullt och utan tvekan ett högst trivsamt, fräscht och somrigt boxvin!

Vinet & Maten

Gudomligt! Här når vi precis det vi vill åt; nämligen att maten gör vinet bättre och vinet gör maten bättre. Garganega-druvan har en fantastisk förmåga att fånga upp såväl vitvinssås som de maritima pustarna från musslorna och hanterar dessutom persilja fenomenalt. Det här är en kombination där allt handlar om harmoni och feelgood!

Vinet beställer man på Systembolaget HÄR >>