Stefan Winter trea på Alla hjärtans dag

Dagen före Alla hjärtans dag uppdaterar vi listan över mousserande viner i prisklassen 76-150 kr. På tio i topp har tre nya viner letat sig in – ett superfynd och två fynd.


Dagen före Alla hjärtans dag kommer en uppdatering av listan över mousserande viner i prisklassen 76-150 kr. På tio i topp har tre nya viner letat sig in – ett superfynd och två fynd.

På första och andra plats är det oförändrat i februari: 2009 Blanc de Blancs Brut från utmärkta sydafrikanske producenten Graham Beck är fortsatt etta, men årgången börjar ta slut på Systembolaget, som nu även börjat leverera ut 2010 i butik.

NV Ferrari Brut från producenten Ferrari i Trento i norra Italien är kvar som tvåa. Det är ett allsidigt bubbelvin som funkar utmärkt till det mesta.

På tredje plats har vi listans första nykomling. Det tyska mousserande vinet 2012 Stefan Winter Riesling Brut från Weingut Winter i Pfalz. Vinet passar bra som aperitif men kan också med fördel serveras till fisk eller skaldjur och är ett superfynd.

Nykomlingar hittar vi också på plats nio och tio. På plats 9 hittar vi den ekologiska cavan Petit Albet Brut från Albet i Noya. En härligt fräsh cava med såväl fina citrustoner som flinta och mineraler i smaken. På tionde plats hamnar nykomlingen Carpene Prosecco Cuvée Brut från italienska Carpenè Malvolti, en prosecco med lite mindre syra än Petit Albet, och över huvud taget mer italiensk i stilen.

På listan över de bästa mousserande vinerna mellan 76 och 150 kronor försöker vi samla de som också är riktigt prisvärda eller riktiga fynd, så var inte rädd för att titta igenom hela listan. Nykomlingen Aretey Brut Reserva från Arvic Aretey ligger till exempel på plats 38, men är ett klockrent superfynd för 79 kronor flaskan.

Priserna på listan kan skilja sig lite från de på Systembolaget just nu. Efter skattehöjningen vid nyår gick priserna upp med motsvarande andel, men den 1 mars kommer en justering till åt ena eller andra hållet att ske. Mer än några kronor ska priserna inte skilja sig, och till nästa uppdatering räknar vi med att vara helt i fas.

>>Till listan