Stifta bekantskap med ett härligt mousserande från Loire-dalen!

Loire, känt för sina många och ofta spektakulära slott, är också hem för en av världens främsta gröna druvor – chenin blanc. Druvans repertoar spänner från torra uttrycksfulla viner till söta och så då crémant. Just de fina mousserande Crémant de Loire har vi tyvärr sett allt för lite av i Sverige men det har nu åtgärdats. I våra glas; en Blanc de Blancs på chenin blanc och chardonnay!


Blanc de blancs-uttrycket har du säkert stött på tidigare; termen som åsyftar att blott gröna druvsorter använts i vinet. Här är det Loires drottning chenin blanc som möter lika delar av den nobla chardonnay och resultatet är ett uttrycksfullt vin som har sitt alldeles egna unika uttryck.

Boxtoppens intryck av Crémant de Loire Blanc de Blancs Brut Cuvée Celeste

Crémant från Loire-dalen har vi inte sett allt för mycket av på Systembolaget så detta är ett mycket välkommet bubbel som dessutom håller utmärkt kvalitet och har sin egen stil. Doften är behagligt gulfruktig och diskret vitblommig och backas upp av citrus och grapefrukt samt cideräpplen och persika. I gommen får vi initialt en försiktig sötma vilket vinet mår bra av för att balansera den friska citrusaktiga syran och de saftigt stenfruktiga inslagen. Pigg mousse och ett rent ungdomligt friskt avslut.

Betyg: 4,5 av 5 poäng

Crémant-vinet Cuvée Celeste har artikelnummer 50534 och en flaska (750 ml, 12%) kostar 99 kronor. Du beställer det hem till din önskade Systembolagsbutik.

Till Systembolaget HÄR >>>