Stig Lindbergs tidlösa mönster Berså får ett eget vin!

Berså lyfter fram en av de mest hyllade svenska designers vi haft, Stig Lindberg. Formgivaren var verksam under 40 år vids Gustavsbergs Porslinsfabrik och 1961 kom hans serie Berså ut, en servis som blivit något av en symbol för det svenska folkhemmet. Just denna klassiska formgivning avbildas på vinnyheten Berså från spanska vinregionen Terra Alta. Boxtoppen har provat och utdelar högsta betyg!


Allt för få är bekanta med vinregionen Terra Alta, det höga landet som det betyder och vars läge väster om Barcelona och in från kusten gör det lite bortglömt. En gång i tiden känt för sina uppspritade viner, numera börjar även spanjorerna upptäcka de vita, rosa och inte minst röda vinerna på huvudsakligen garnacha. I nyheten Berså får vi en druvren garnatxa peluda, en variant på just grenache och som är unik för Terra Alta. Druvan uppvisar inte samma kraft som klassisk grenache men en mer uttalad parfym och finess vilket också noteras i det vin vi nu provat, Berså.

Boxtoppen provar 2021 Berså Terra Alta Stig Lindberg från Katalonien i Spanien

Berså uppvisar en ungdomlig doft där vitpepprigt örtiga toner möter hallon, körsbär och bröstkarameller i en diskret blommig framtoning och där en försiktig fatkaraktär även kikar fram. Det andas värme och uppvisar samtidigt en viss svalhet, något som definitivt kan tillskrivas vingårdarnas belägenhet på uppåt 400 meters höjd. Smaken är charmant rödbärig med fin transparens i frukten, örtiga anslag, kryddiga fat, ungdomligt riviga tanniner som skänker struktur och så en pigg blodapelsindriven syra som följer med i den värmande eftersmaken. Berså är en utmärkt introduktion till Terra Alta och en god representant för garnatxa peluda.

Boxtoppens betyg: Full pott, 5 av 5 poäng!

Berså är en nyhet och återfinns i beställningssortimentet. Vinet är framtaget av Contemporary Wines och producenten samt i nära samarbete med Stig Lindbergs son, Lars Dueholm-Lindberg. Flaskan (750 ml, 14,5%) har artikelnummer 58043 och kostar 159 kronor.

Till vinet HÄR >>>