Stir fried Rice Noodles – en perfekt matchning till tysk pinot noir!

Vi har en klassisk kinesisk anrättning på våra tallrikar, fylld med smaker och blott en gnutta hetta. Köttet är gris såklart, ekologisk fläskytterfilé, och tillsammans med de sötsalta smakerna så hittar rätten mitt i prick med en ung tysk pinot noir från Pfalz-regionen. Lätt att laga och en feelgood-rätt som kommer uppskattas såväl mitt i veckan som till helgen.


Recept – 4 personer

Köttet
600 gram fläskytterfilé eller fläskfilé
5 msk soja
2 msk rörsocker
2 skivade vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära, stavad
Neutral olja

Grönsaker
2 mindre morötter, skurna i juliennestavar
1 gul lök, klyftad
1 burk skivade bambuskott
100 gram färska spenatblad
100 gram färska böngroddar
1 röd chili

Övrigt
1 paket torkade breda risnudlar, ca 300 gram
1 dl vatten
3 msk hoisinsås
Salt
Sesamolja
Soja

Så här gör du

Skiva upp köttbiten i tunna skivor. Lägg i en skål tillsammans med skivad vitlök och stavad ingefära. Häll över sojan., rör om och låt stå i rumstemperatur en stund. Hetta upp olja, helst i en wok men har du inte en sådan så använd gärna två stekpannor så att köttet verkligen steker och inte kokas på grund av mängden. Fräs köttet och när det börjar ta färg ha i rörsockret så att köttet karamelliseras lätt. Lägg köttet åt sidan.

Stek upp grönsakerna i neutral olja och börja med morot som du skurit i juliennestil. Addera löken, bambu och den hackade chilifrukten. Stek ett par minuter innan du tillsätter spenatblad och böngroddar. Låt gå ytterligare en minut innan du tar åt sidan.

Mixa kött och grönsaker. Koka upp de breda risnudlarna i saltat vatten. Dela dem gärna innan. När de är klara, koka gärna lite för kort tid, så häller du snabbt kallt vatten över dem. Fräs upp nudlarna i woken/pannan med olja och mixen på grönsaker och kött. Efter en liten stund, addera en deciliter vatten och soja för att sätta sältan och låt puttra in ett par minuter under omrörning.

Vi serverade rätten med en spenatsallad där dressingen bestod av sesamolja, färskhackad vitlök, en vårlök och sesamfrön.

Vinet

2020 Revenge of The Little Pig Pinot Noir, Pfalz, Tyskland

art.nr. 53929, 750 ml, 13%, 0,4 g/100 ml restsötma, 89 kr, 4 av 5 poäng
Trivsam tysk pinot noir med sval körsbärsfruktighet, violblom, örtiga anslag samt en kryddig vaniljtouch från ekfaten. Smaken är rödaktigt transparent i frukten med körsbär, hallon och jordgubbar, diskreta tanniner och frisk syra som visar upp lite citrusbett i avslutet. Fatkryddig knorr ger vinet extra skjuts i smaken. En högst charmerande tysk vardagspinot!

Vin & Mat tillsammans
Även om rätten inte är överdrivet het så finns det styrka och det lyfter hela anrättningen på ett fenomenalt vis. Då dricker vi gärna ungt rött vin med dämpad tanninnivå, väldigt gärna pinot noir. Vad som sker i mötet är att vinets frukt accentueras, upplevs sötare fast vinet är torrt och då vi serverar våt vinval lätt kylt så blir det till ett superbt fräscht möte mellan mat och dryck.