Stora förändringar bland mousserande viner under 76 kr

El Miracle Cava Brut är kvar på förstaplatsen, men Campo Viejo Cava Brut Reserva seglar upp som tvåa. Förändringarna är stora på listan över de bästa mousserande vinerna på Systembolaget upp till 75 kr.


Septembers uppdatering av mousserande viner under 76 kronor bjuder på tre nykomlingar, tretton nya bedömningar av tidigare provade viner och en återvändare. I princip ska årgångslösa viner smaka likadant år efter år, men skillnaderna kan ibland vara ganska stora i takt med att årgångar blandas med varandra.

Omprovningarna har givit rejäla utslag på topplistan. Ohotad på första plats är dock superfyndscavan El Miracle Cava Brut från Vicente Grandia med sin rena, eleganta frukt och sina citrustoner. Vinet är omprovat och i den här provningen hittade man också ett trevligt inslag av både flinta och mineraler.

Alldeles ny på andra plats är spanska NV Campo Viejo Cava Brut Reserva från Bodegas Domecq, som har fått sitt betyg höjt och därmed klättrat riktigt rejält från senast plats nummer åtta. Också det här vinet är ett superfynd.

Tredjeplatsen intas av italienska superfyndet NV Opale Brut från Moncaro Terre Cortesi. Vinet finns i beställningssortimentet, men är väl värt den korta väntan från beställning till uthämtningsmöjlighet.

Andra förändringar är de tre nykomlingarna: Charles de Fère Rosé Brut på plats nummer åtta, Chapel Hill Pinot Noir Rosé Sparkling på plats tretton och välkända Henkell Trocken på plats nr 16.

Bland de många omprovade vinerna finns det några som bör lyftas fram lite extra: Förutom ett och tvåan är nr fyra 2014 Carrington Vintage Brut Orlando omprovad och håller stil och smak, vilket inte alls är konstig med tanke på att det är årgångsmärkt. NV Pata Negra Rosado Brut från Jaume Serra smäller desto mer, och går från fjortonde till sjunde plats.

Listan omfattar totalt 28 viner, varav fyra är superfynd och sex är fynd.

>>Till listan