Första decemberlistan – röda premiumboxar

Decembers första uppdatering innebär stora förändringar på listan för de bästa röda boxvinerna i de högre prisklasserna – premium.


Vintern kryper närmare och Boxtoppen är inne på sin tredje månad som officiell sajt för er som vill köpa riktigt prisvärda viner både på box och flaska. Månadens första uppdatering är röda premiumboxar, d.v.s. boxar som kostar mer än 250 kronor. Notera att vissa boxar visserligen är billigare än 250 kronor, men då innehåller de mindre än 3000 ml vin. I de fallen räknar vi om priset så att vi justerar för volymen – en 1,5-litersbox för 149 kronor räknas prisvärdhetsmässigt lika som en 3000 ml box för 298 kronor. Enkelt och ganska rättvist.

Listan innehåller fyra nya viner och två av dem stormar rakt in på första och andra plats. Den nya ettan är 2012 McManis Petite Sirah från McManis Family Vineyards. McManis har funnits drygt tio år på den svenska marknaden. Fokus har varit bra viner från Kalifornien till mycket bra priser. McManis’ bästa vin har nästan alltid varit husets Petite Sirah, så när det nu är dags för en box är det naturligt att det är just detta vin som lanseras.

Även på andraplatsen har vi som nämnts en nykomling.  Vinet är 2013 Belleruche Côtes-du-Rhône och tillverkare är världsklassproducenten Chapoutier. Ett smakrikt och generöst vin med tydlig ton av Rhône.

På tredje plats har vi förra månadens etta, 2013 Allegrini, från amaroneproducenten Allegrini. Ett smakrikt och fylligt vin gjort av en av Italiens bästa amarone-producenter.

Månadens två andra nykomlingar är 2013 Gosa Apasionamiento från Bodegas Juan Gil och 2012 Gnarly Head Old Vine Zinfandel från Gnarly Head Cellars. Båda vinerna är mycket smakrika och passar bra till smakrika höst- och vintermiddagar eller till ost.

Ta gärna en titt även på vinerna som ligger precis utanför tio-i-topp-listan. Flera av dem är mycket nära att ta sig in på listan.

>>Till listan