Stump Jump 2020

Det märkliga namnet Stump Jump är inspirerat av de australiensiska uppfinnar- bröderna Richard och Clarence Smith som i slutet av 1800-talet utvecklade en plog som kunde köras över stubbar och stenar utan att den hindrade draghästen. Uppfinningen fick stor betydelse för jordbruket över hela världen, inte minst när de australienska vingårdarna anlades. Richard hade dålig syn och behövde regelbundet besöka ögonläkare. För att hedra honom har The Stump Jumps etikett utformats som en synkarta. Enligt d’Arenberg fungerar den också som ett nykterhetstest. Kan man läsa den översta raden på en armlängds avstånd kan man ta ett glas till.


I  McLaren Vale strax utanför Adelaide på Australiens sydkust ligger det anrika vinföretaget d’Arenberg. Här har familjen Osborn odlat viner sedan 1912 och man gör det som i gamla tider, försiktigt noggrant, korgpressat och fottrampat med omsorg om den känsliga miljön, och med en stor portion humor. Det märks inte minst i The Stump Jump White.

The Stump Jump White är en blandning av 60 % riesling, 20 % sauvignon blanc, 11 % marsanne och 9 % chardonnay. Samtliga d’Arenbergs vingårdar såväl de egna egendomarna som de man arrenderar eller köper druvor från är ekologiskt certifierade. Vinifieringen sker småskaligt i små batcher. Druvorna får jäsa i öppna jäskar och korgpressas försiktigt, vilket är ett arbetskrävande och numera sällsynt förfarande.

d’Arenberg The Stump Jump White 2020
Artikelnummer: 2307, 120 kr (750 ml)