Superfyndet 2013 Château de Saint Cosme Côtes-du-Rhône ny tvåa!

Uppdateringen av röda flaskviner i prisklassen 71 -140 kr i maj innehåller inte mindre än 18 nya viner med en genomgående hög kvalitet och prisvärdhet. Hela hälften av nykomlingarna är superfynd och hela fyra av nykomlingarna hamnar på tio i topp.


St_Cosme_Cotes_du_Rhone_Red_74503 PRESSDe överst placeringarna knips av viner gjorda på samma druva, men från olika världsdelar.  Båda är gjorda på samma druva med olika namn – Syrah i Frankrike och Shiraz i Australien. På plats sex respektive sju är det två italienska viner som tagit plats.

På första plats hittar vi återigen 2009 Château Bouscassé från Alain Brumont i distriktet Madiran i sydvästra Frankrike. Vinet är kraftfullt och av utmärkt kvalitet, har ett strålande bra pris.

Ny tvåa är superfyndet 2013 Château de Saint Cosme Côtes-du-Rhône från producenten med samma namn. Druvorna kommer från två områden i södra Rhonedalen och sammansättningen varierar lite från år till år. De klart dominerande druvan är alltid Syrah. Ett typiskt rhonevin som gör sig fint till lamm.

Ekologiska superfyndet 2013 Château Pech-Latt, Château Pech-Latt håller ställningarna på tredje plats och är det högst placerade ekologiska vinet på listan.  Vinet är rikt och fylligt och ett superfynd.

På fjärde plats har vi listans andra nykomling. Med en etikett som verkligen signalerar Nya världen bjuder Red Baron Shiraz från australiska Fox Creek om inte på en flygtur, så på en fin smakupplevelse med tät mörkröd frukt och toner av bl a björnbär, moreller och eukalyptus.

Övriga nya viner på tio i topp är italienska superfynd. Dels 2010 Borgogno Langhe Rosso från Giacomo Borgogno i Langhe i Piemonte, dels Montefalco Rosso Antonelli från Antonelli San Marco i Umbrien.

Fynden och superfynden på listan är många, så ta dig tiden att botanisera lite. Värt att notera är att vissa av vinerna kan ha påbörjat ett årgångsbyte ute i butik. Bedömningarna på den här listan avser alltid det specifika vinet med den årgång som anges.

>>Till listan